Φυσικό αέριο: Όχι σε Κομισιόν για μείωση 15% από Ελλάδα, Ισπανία,Πορτογαλία

Οικονόμου: Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για τις τιμές και την προμήθεια

Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Μεσογειακό… τείχος συναντά η πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία εμφανίζονται αντίθετες με την πρόταση.

Αυτό είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη μείωση 15% στη χρήση του φυσικού αερίου. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για τις τιμές και την προμήθεια και πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα δώσουν λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Γιάννης Οικονόμου

«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη μείωση 15% στη χρήση του φυσικού αερίου. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για τις τιμές και την προμήθεια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για την πρόταση της Κομισιόν / Eurokinissi

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει «ό,τι είναι δυνατό για να μην υπάρξει διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος - Το σχέδιο αν κοπούν οι ροές φυσικού αερίου

Η Πορτογαλία είναι επίσης «εντελώς αντίθετη» στην πρόταση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε υπουργός Ενέργειας της χώρας, Joao Galamba, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάτι τέτοιο θα παρεμπόδιζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία ξηρασία.

Όπως είπε, η πρόταση της Κομισιόν δεν αντιμετωπίζει τις ειδικές ανάγκες υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες λόγω της τρέχουσας ξηρασίας αναγκάστηκαν να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέσω σταθμών φυσικού αερίου.

Ξανά σε πρώτο πλάνο ο λιγνίτης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Και η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν, κρίνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκην ούτε δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό.

«Η Ισπανία δεν υποστηρίζει την πρόταση αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα, εκφράζοντας λύπη που αυτό το μέτρο δεν αποτέλεσε προηγουμένως αντικείμενο συζήτησης.

«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», δήλωσε.

«Οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους. Η Ισπανία θα υποστηρίξει τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας», σημείωσε.

Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός δηλώνει ότι θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα άλλα μέλη της ΕΕ: «Γνωρίζουμε ότι πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι περνούν μια δύσκολη περίοδο και βλέπουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα με μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε, θέτοντας όλες μας τις υποδομές».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top