Ξανά σε πρώτο πλάνο ο λιγνίτης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Στη «μάχη» κι άλλη λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαϊδα το φθινόπωρο

Ξανά σε πρώτο πλάνο τον λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος βάζει η κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να αμυνθεί στον ρωσικό εκβιασμό με το φυσικό αέριο. Μάλιστα, με βάση το σχέδιο που συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αν διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου, η χώρα θα πρέπει να μπορεί να παράγει το 50% του ρεύματος από λιγνίτη ως τις αρχές του 2023. 

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για την επάρκεια ενέργειας

Έτσι, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, όπως αυτό της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη που βλέπετε στα πλάνα από την αυτοψία του Star, ζεσταίνουν τις μηχανές τους ενόψει του φθινοπώρου. 

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η χρήση του φυσικού αερίου, η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η παραγωγή λιγνίτη μπαίνει σε προτεραιότητα και διπλασιάζεται το επόμενο διάστημα. Μόνο τον Ιούνιο, ο λιγνίτης αποτέλεσε το 1/3 της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ενώ σε περίπτωση πλήρους διακοπής παροχής του ρωσικού αερίου, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να παράγεται το 50% του ρεύματος μέσω λιγνίτη τους πρώτους μήνες του 2023. 

Αποκλειστικό: Το Star στην καρδιά της Μεγαλόπολης 

Μητσοτάκης: Είμαστε σε πόλεμο, χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση

«Είμαστε σε πόλεμο. Και αυτό είναι το κόστος της εθνικής μας άμυνας απέναντι σε μία παγκόσμια πρόκληση, που ζητά ευρωπαϊκή απάντηση. Απάντηση, που η χώρα μας θα διεκδικεί μέχρι να δοθεί» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης.   

Η επιστράτευση του λιγνίτη είναι μια σημαντική αλλαγή πλεύσης για τη χώρα, ενώ στη μάχη από το φθινόπωρο θα μπει και μια ακόμα λιγνιτική μονάδα, η «Πτολεμαΐδα» 5. 

Όπως δηλώνει ο Λεόντιος Πορτοκαλάκης, Μηχανικός -  Ειδικός σε θέματα Υδρογονανθράκων «η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την αξιοποίηση του λιγνίτη που ήδη προβλέπεται να διπλασιάσει την παραγωγή από το 30% που είναι σήμερα μέχρι το 50% και να φτάσει τις 10 τεραβατώρες. Παράλληλα μπορεί να αξιοποιηθεί το πετρέλαιο diesel σε σταθμούς που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από φυσικό αέριο». 

«Είναι εύλογο να υπάρχει σοβαρός προβληματισμός, γιατί ο βόρειος διάδρομος, ο Nord Stream 1 έχει μπει σε διαδικασία συντήρησης. Περιμένουμε 20 Ιουλίου να δούμε, αν θα επαναλειτουργήσει» τονίζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.     

Σκρέκας: Από ΑΠΕ το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα στο τέλος 2022

Θετική ανταπόκριση από την αγορά λόγω του φθηνότερου λιγνίτη

Οι άνθρωποι της αγοράς, πάντως, ακούνε με ανακούφιση την προοπτική να χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροπαραγωγή ένα πιο φθηνό καύσιμο. 

Παράλληλα, τυχόν κενά από την τροφοδοσία φυσικού αερίου θα καλυφθούν με φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) μέσω της Ρεβυθούσας, με την κυβέρνηση να έχει προετομαστεί και για την αύξηση των τιμών. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top