Εφιαλτικά σενάρια για «βαρύ» χειμώνα: Νέο άλμα τιμών σε αέριο και ενέργεια

Η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών σε Ευρώπη

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για τον χειμώνα που έρχεται, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας σημείωσαν χθες, Τρίτη 16 Αυγούστου, νέα επιθετική άνοδο, με τον ρωσικό κολοσσό του φυσικού αερίου, Gazprom, να προειδοποιεί πως «αν συνεχιστεί η τάση αυτή, οι τιμές είναι πιθανόν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα τον χειμώνα».

Το «άλμα» της τιμής φυσικού αερίου «σπρώχνει» στα ύψη την τιμή του ρεύματος

Σημείωσε, μάλιστα, πως οι τιμές ενδέχεται να εκτοξευθούν τον χειμώνα έως και κατά 60%, καθώς εξακολουθούν να μειώνονται οι εξαγωγές της και η παραγωγή της εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Ρωσία οι δυτικές χώρες.

Ακρίβεια: «Κλείδωσε» νέα και αυξημένη επιταγή ακρίβειας – Ποιους θα αφορά

Σημειωτέον ότι την άνοιξη οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είχαν εκτοξευθεί στην Ευρώπη στο ιστορικό ρεκόρ των 335 ευρώ η μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο

Η Gazprom προειδοποιεί πως «αν συνεχιστεί η τάση αυτή, οι τιμές είναι πιθανόν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα τον χειμώνα» / Eurokinissi

Gazprom: Απειλεί με αύξηση 60% στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου

Έκτοτε έχουν υποχωρήσει αρκετά, αλλά τα επίπεδα των 244 ευρώ στα οποία βρίσκονται από χθες είναι εξαιρετικά υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όταν κυμαίνονταν μόνο στα 46 ευρώ.

Ακρίβεια: «Αγκάθι» το κόστος της ενέργειας - Έρχονται νέες αυξήσεις

Η αγορά φυσικού αερίου έχει τεράστιο αντίκτυπο στις συνολικές τιμές της ενέργειας, επειδή είναι ο βασικός μοχλός των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακρίβεια: Τέλος οι βραδινές βόλτες σε βιτρίνες – Σβήνουν τα φώτα τα μαγαζιά

Την ίδια ώρα, εκρηκτική άνοδο σημειώνει η ηλεκτρική ενέργεια καθώς ο καύσωνας και η ξηρασία έχουν ως αποτέλεσμα να υποχωρεί η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς, στις λίμνες και στα κανάλια της Ευρώπης, εμποδίζοντας τη μεταφορά ενέργειας αλλά και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι τιμές έφτασαν για πρώτη φορά  τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα και όλα δείχνουν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top