Τουρκία: Σήμερα ο απόπλους του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Μήνυμα Ερντογάν ότι δε θα παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις του

Τα τρία σενάρια για έρευνες του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στην ανατολική Μεσόγειο

Σήμερα αναμένεται ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου, «Αμπντουλχαμίτ Χαν» από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρύσσει την επίσημη έναρξη των εργασιών του. 

Εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αφήσει την… «ευκαιρία» ανεκμετάλλευτη και θα στείλει μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό του ακροατήριο, όσο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η Τουρκία δε σκοπεύει να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. 

Απειλές Τσελίκ για το γεωτρύπανο: «Η Τουρκία είναι ασταμάτητη»

Χθες με δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα ξεκινήσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι η χώρα του δε θα επιτρέψει «καμία συναλλαγή σε χώρο της δικαιοδοσίας της, χωρίς τη συμμετοχή της». 

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων τουρκικών προσπαθειών» και «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».

Πού θα πάει το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η Τουρκία δεν είχε εκδώσει Navtex που να δεσμεύει την περιοχή, όπου θα κινηθεί του τουρκικό γεωτρύπανο, με αναλυτές να εκτιμούν πως πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα του Τούρκου προέδρου, ώστε να αποκαλύψει ο ίδιος τη θαλάσσια περιοχή, στην οποία θα δραστηριοποιηθεί. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε χθες ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. 

Γύρισε στο λιμάνι το τουρκικό γεωτρύπανο – Αναμονή μέχρι 9/8 

«Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”. Γιατί υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σημεία που βρήκαν αυτά τα πλοία κάτω από τη θάλασσα και το υπέδαφος, που είναι ο πλούτος του έθνους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να τα εξορύξουμε και να τα θέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών μας», είπε ο Τσελίκ.

«Αμντουλχαμίτ Χαν»: Το 4ο μεγαλύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας

Το «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν» είναι το τέταρτο μεγαλύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας με δυνατότητα να πραγματοποιεί εξορύξεις σε μεγάλα βάθη. Έχει πλήρωμα 200 ατόμων και είναι το νεότερο και ισχυρότερο του τουρκικού στόλου. 

Τουρκικό γεωτρύπανο: Τα τρία σενάρια για έρευνες και τι σημαίνει το καθένα

Το γεωτρύπανο έφτασε στη Μερσίνη τον περασμένο Μάιο, έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Όκπο της Νότιας Κορέας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλευρό του γεωτρύπανου θα βρεθούν τουλάχιστον δύο συνοδευτικά σκάφη, περισσότερα από τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος.

Τουρκία γεωτρύπανο: Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διατηρεί στάση αναμονής και δεν απαντά στις προσπάθειες της Άγκυρας για κλιμάκωση της έντασης, ενόψει της εξόδου του «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν» στην ανατολική Μεσόγειο. 

Βόρεια της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Παρ’ όλ’ αυτά, το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων και ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε υψηλό επίπεδο. Μεγάλο μέρος του στόλου βρίσκεται εκτός Ναυστάθμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί εντολές προς υποβρύχια, τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ, σε περίπτωση που θα επέλεγε να κινηθεί εκεί το τουρκικό γεωτρύπανο. 

Η Τουρκία έβγαλε για δοκιμές το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Παράλληλα, η χώρα μας έχει κινητοποιήσει και τις στενές συμμαχίες που έχει χτίσει στην περιοχή με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ για τις τουρκικές κινήσεις έχει ενημερώσει αρμοδίως τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τη Γαλλία, με βάση και τις σχετικές αμυντικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με το Παρίσι. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top