Βόρεια της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Σε εγρήγορση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Βόρεια της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το οποίο απέπλευσε νωρίτερα από ότι είχε ανακοινώσει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια αιφνιδιασμού, της Ελλάδας

Πριν από λίγα 24ωρα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε ανακοινώσει ότι το γεωτρύπανο θα ξεκινούσε έρευνες στις 9 Αυγούστου, ωστόσο απέπλευσε από το λιμάνι Τασουκού πολύ νωρίτερα.

Αναφορικά με την τοποθεσία της πρώτης του γεώτρησης, ο Τούρκος υπουργός είχε πει πως δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά σίγουρα «αποστολή του θα είναι η Γαλάζια Πατρίδα. Εξετάζονται 5 - 6 σημεία και ένα από αυτά θα επιλεγεί».

γεωτρύπανο Τουρκία

Το τουρκικό γεωτρύπανο είχε ανακοινωθεί από την Τουρκία ότι θα αρχίσει έρευνες στις 9 Αυγούστου

Το «Αμντουλχαμίτ Χαν» είναι 7ης γενιάς γεωτρύπανο και θεωρείται το ισχυρότερο στον τουρκικό στόλο. Πήρε το όνομά του από έναν αιμοσταγή σουλτάνο, ο οποίος, σύμφωνα με την τουρκική ιστορία, χαρακτηρίζεται ως «Πάπας του Ισλάμ».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic το πρωί της Κυριακής το τουρκικό γεωτρύπανο έχει σταματήσει ανάμεσα στις νότιες ακτές της Τουρκίας και στην Κύπρο.

Ανατολική Μεσόγειος: Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται από χθες το βράδυ σε επιφυλακή και παρακολουθούν τις κινήσεις του «Αμντουλχαμίτ Χαν».

Γενικά επικρατεί ψυχραιμία και οι Ένοπλες Δυνάμεις παρατηρούν πώς εξελίσσεται η συμπεριφορά της Τουρκίας, μετά τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου σε πανελλαδική κλίμακα, ακόμα και στον Έβρο, αφού δεν αποκλείεται η μαζική συγκέντρωση μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως και στο παρελθόν. 

Πάντως δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν η έξοδος του γεωτρύπανου αποτελεί μια προσχεδιασμένη κίνηση της Άγκυρας που ήθελε να αιφνιδιάσει ή μία αντίδραση στις δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής της γαλλικής και της γερμανικής διπλωματίας την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Αθήνα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο μετά το «ράπισμα» από Γερμανία

Η έξοδος του «Αμντουλχαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε λίγες ώρες μετά από τον έντονο διάλογο που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη. 

Η κ. Μπέρμποκ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, πήρε ξεκάθαρη θέση κατά των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στην Τουρκία. Παρομοίωσε μάλιστα τον τουρκικό αναθεωρητισμό με τον ρωσικό.

Έτσι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχασε την ψυχραιμία του και κατηγόρησε τη Γερμανία για μεροληψία, λέγοντας ότι έχει πέσει θύμα της ελληνικής προπαγάνδας. 

Ταυτόχρονα, μήνυμα κατά των τουρκικών διεκδικήσεων έστειλε από την Αθήνα και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top