Τουρκικό γεωτρύπανο: Τα τρία σενάρια για έρευνες και τι σημαίνει το καθένα

Σε επιφυλακή Ελλάδα και Κύπρος για τις κινήσεις των Τούρκων

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις λόγω του γεωτρύπανου της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίτ Χαν», όπου αναμένεται σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, θα ξεκινήσει άμεσα τις έρευνες στην Μεσόγειο. 

H Αθήνα και η Λευκωσία παρακολουθούν στενά το θέμα και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για την πορεία του, καθώς μόλις ολοκληρώσει την δοκιμαστική λειτουργία του ανοιχτά του λιμένα Τασούκου της Τουρκίας, το γεωτρύπανο θα χαράξει πορεία για έρευνες φυσικού αερίου.

Ικανοποίηση στην Αθήνα από τα ηχηρά μηνύματα Γερμανίας-Γαλλίας σε Τουρκία

To νεότευκτο ερευνητικό σκάφος  μήκους 238 μέτρων, έχει εννέα ορόφους για το ερευνητικό προσωπικό, ενώ η δυνατότητα διάτρησης είναι 12 χιλιάδων μέτρα. 

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, πως η χώρα του θα κάνει έρευνες όπως έκανε με το Oruc Reis, δείχνουν ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να προκαλέσουν στην Κύπρο, ακόμη και στο Αιγαίο.

Βόρεια της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

«Οπως το Oruc Reis έτσι το 'Σουλτάν Αμπντουλ Χαμίτ' θα κάνει έρευνες, καθώς η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα με την άδεια της τουρκοκυπριακής πλευράς (κατεχόμενα). Η Τουρκία δεν δίνει σημασία, γιατί δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές», δήλωσε.

Σενάριο 1: Δοκιμαστική γεώτρηση στην Αττάλεια

Στις 9 Αυγούστου, όπως έχουν πει οι Τούρκοι, θα ξεκινήσει να τρυπάει το βυθό της Μεσογείου. Ένα σενάριο αναφέρει ότι η πρώτη γεώτρηση θα έχει και δοκιμαστικό χαρακτήρα, και θα γίνει στον κόλπο της Αττάλειας.

Η Τουρκία έβγαλε για δοκιμές το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

«Μια γεώτρηση  έχει κόστος και θα πρέπει να είναι πολλοί προσεκτικοί. Θα πρέπει αν τρυπήσουν εκεί που έχει προηγηθεί έρευνα, από ερευνητικά σκάφη, όπως το Oruc Reis, κλπ», εξηγεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο μηχανικός – ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων, Λεόντειος Πορτοκαλάκης.

Τουρκικο γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Το τουρκικο γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Σενάριο 2: Γεώτρηση δυτικά της Κύπρου – Κόντρα με Γαλλία και Ιταλία

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να σταλεί το γεωτρύπανο βορειοδυτικά της Πάφου.

Οι Τούρκοι θα πρέπει να εκδώσουν NAVTEX για έρευνα. Το σενάριο αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα θα αμφισβητήσει μία περιοχή  κοντά στα αδειοδοτημένα οικόπεδα 6 και 7, εκεί δηλαδή όπου δραστηριοποιείται η γαλλικό-ιταλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ.

Σενάριο 3: Να επιχειρήσει να τρυπήσει νότια του Καστελόριζου, βάζοντας «φωτιά» στη Μεσόγειο

Υπάρχει όμως και το σενάριο να επιχειρήσει να κινηθεί σε θάλασσες ελληνικής δικαιοδοσίας. 

Δηλαδή να ακολουθήσει έρευνες σε πορεία που έκανε το Oruc Reis τον Οκτώβριο του 2020, φτάνοντας 9 μίλια από το Καστελόριζο

έρευνες Oruc Reis

Σε δορυφορικό χάρτη, φαίνεται το ερευνητικό νότια του ακρητικού μας νησιού, πλαισιωμένο από τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία ήταν υπό στενή παρακολούθηση από τον ελληνικό στόλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top