Η Τουρκία έβγαλε για δοκιμές το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις - Σε τουρκικά χωρικά ύδατα το σκάφος

Σε επιφυλακή είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς η Τουρκία έβγαλε για δοκιμές το ερευνητικό σκάφος «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανό της.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκού) της Τουρκίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, ωστόσο παραμένει σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Marine Traffic: στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν»

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από ένα ανεφοδιαστικό και ένα ρυμουλκό σκάφος, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα δηλαδή στην Τουρκία και τα κατεχόμενα της Κύπρου, όπου βρίσκεται τώρα, κινείται και ένα τουρκικό πολεμικό. 

Η έξοδος του τουρκικού σκάφους επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΕΘΑ, με την ελληνική πλευρά να παρακολουθεί τις κινήσεις του.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η έξοδος του γεωτρύπανου από το τουρκικό λιμάνι δε σημαίνει ότι θα βγει και για έρευνες, αφού - εκτός των άλλων - δεν έχει καταταθεί κάποια NAVTEX.

Διπλό «χαστούκι» στην Τουρκία από Γερμανία και Γαλλία

Σημειώνεται πως οι Τούρκοι έχουν πει πως θα βγάλουν το ερευνητικό σκάφος για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου.

στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν»

«Είναι πιθανό να έχουμε καλοκαίρι σαν του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο», είχε αναφέρει πρόσφατα στην ΕΡΤ ο διδάκτωρ της Παντείου, καθηγητής και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

«Βόμβα» Bloomberg: Πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία με λεφτά του Πούτιν

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών» είχε μεταδώσει πριν από λίγες μέρες το τουρκικό κανάλι A Haber.

Μάλιστα, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία πριν από 3 ημέρες, φωτογραφήθηκε μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top