«Βόμβα» Bloomberg: Πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία με λεφτά του Πούτιν

Χείρα βοηθείας από τη Ρωσία στον Ερντογάν

Μια συμφωνία-ορόσημο για τα ουκρανικά σιτηρά υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση - Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Σε μια αποκάλυψη «βόμβα» προχώρησε το Bloomberg, το οποίο δημοσιεύει ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί την Τουρκία με 20 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στις ακτές της χώρας στη Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει χρήματα σε θυγατρική της στην Τουρκία, αναφέροντας ότι οι όποιες ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξασθενούν.

Λίβανος: Το φορτίο σιτηρών δεν έχει κλαπεί από την Ουκρανία

Ο λόγος για τη Rosatom Corp. η οποία την προηγούμενη εβδομάδα μετέφερε περίπου πέντε δισ. δολάρια στην εταιρεία κατασκευής Akkuyu Nuclear JSC, με έδρα την Τουρκία. Σημειώνεται ότι ακόμα δύο αντίστοιχες μεταφορές χρημάτων βρίσκονται στα σκαριά και είναι προγραμματισμένες για να πραγματοποιηθούν αυτήν και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Telegram: Το σχέδιο εκκένωσης Πούτιν εάν ηττηθεί στην Ουκρανία

«Οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» τόνισε σε ανακοίνωση της, η Rosatom, παρόλο που το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως. Η εταιρεία, ωστόσο, αρνείται να προχωρήσει σε λεπτομερείς διευκρινήσεις, ενώ σύμφωνα με την ίδια οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις για το έργο είναι ιδιωτικές.

Το 10% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια στην Τουρκία θα καλύψει το πυρηνικό εργοστάσιο

Κρίσιμη σημασίας είναι ο πυρηνικός σταθμός για την Τουρκία, η οποία επιζητά να ικανοποιήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, δεδομένου ότι αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από τη στιγμή που θα τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Εντυπωσιακή μεταστροφή Γερμανίας: Ρητή καταδίκη της Τουρκίας από Μπέρμποκ!

Η Ρωσία και η Τουρκία διατηρούν πολυετείς οικονομικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται από την ισχυρότερη τράπεζα της Ρωσίας, την Sberbank PJSC, η οποία έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, λαμβάνει χρηματοδότηση κι από τη Sovcombank, στην οποία επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Rosatom, που είναι η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου, καθώς και η θυγατρική της που κατασκευάζει το εργοστάσιο δεν έχουν περιληφθεί στις κυρώσεις.

Ανόβερο: Τέλος το ζεστό νερό σε όλα τα δημόσια κτήρια

Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Bloomberg εξήγησαν ότι η ρωσική χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο Akkuyu τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο πρώτος αντιδραστήρα, γνωστός ως Akkuyu 1, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2018, ενώ δύο χρόνια αργότερα – το 2020 – οι μηχανικοί ξεκίνησαν να εργάζονται στον Akkuyu 2. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των εργασιών είναι το 2026. 

Δένδιας σε Μπέρμποκ: Όχι γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία

Η χρηματοδότηση χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχο του Κρεμλίνου ως χειρονομία καλής θέλησης απέναντι στον Ερντογάν, αναφορικά με τον ρόλο του, σε μια συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Σημειώνεται ότι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συναντηθούν προκειμένου να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες συνομιλίες στο Σότσι της Ρωσίας στις 5 Αυγούστου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top