Εντυπωσιακή μεταστροφή Γερμανίας: Ρητή καταδίκη της Τουρκίας από Μπέρμποκ!

Άφησε πρώτη φορά ανοιχτό και το θέμα των αποζημιώσεων απαντώντας σε Δένδια

Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, για  πρώτη φορά ίσως τις τελευταίες δεκαετίες για Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, πήρε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Ανναλένα Μπέρμποκ στη συνάντησή της με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια στην Αθήνα και όχι τη γνωστή θέση «βρείτε τα»!   «Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι»,  τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στον Νίκο Δένδια ο οποίος «κονιορτοποίησε» την Τουρκία εφ’ όλης της ύλης (από τις προκλήσεις στο Αιγαίο μέχρι τον αναθεωρητισμό της και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).  

 

Δένδιας σε Μπέρμποκ: Όχι γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία

Πρόσθεσε μάλιστα: «Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας και σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα κάποια είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». 

 

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό ως ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και σε άλλες χώρες και να μην πέφτει όλο το βάρος στο διμερές επίπεδο. «Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε και να δούμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και τι σημαίνει αυτό και για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας».

Στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Σχιστό η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Μπέρμποκ 

Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για το αν θα επαναλάβει αυτές τις θέσεις στην Άγκυρα, ανέφερε: «Είμαι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δε λέω το ένα στη μία και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. Αυτό το οποίο λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία».

Ανοιχτό εμμέσως και το ζήτημα των αποζημιώσεων 

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία, έστω και με προσεκτικό τρόπο και διπλωματική γλώσσα, η  ΥΠΕΞ της Γερμανίας άφησε ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Καταλαβαίνω ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δε θεωρεί λήξαν το νομικό αυτό θέμα. Θεωρώ ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο» δήλωσε, αφού προηγουμένως έθεσε ευθέως το ζήτημα ο Ν. Δένδιας. Μάλιστα η Μπέρμποκ έδωσε και ένα περίγραμμα για το τι σκέφτεται η Γερμανία για το ζήτημα: «Είναι σημαντικό να δούμε πού μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή, καθώς και η στήριξη της εβραϊκής κοινότητας».  

«Η κοινή ιστορική μελέτη είναι σημαντική έτσι ώστε να αναγνωρίσουμε από κοινού και να κατατάξουμε τα εγκλήματα που δεν ακόμα δεν έχουν τύχει επεξεργασίας», τόνισε και προσέθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν υποκαθιστά τις επανορθώσεις που εσείς επιθυμείτε και δεν αντισταθμίζει το άδικο το οποίο διέπραξε η Γερμανία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top