Διπλό «χαστούκι» στην Τουρκία από Γερμανία και Γαλλία

Μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα – Ένταση μεταξύ Μπέρμποκ και Τσαβούσογλου

Ξεκάθαρα μηνύματα στήριξης της Ελλάδας και καταδίκης του τουρκικού αναθεωρητισμού, έλαβε χθες η Τουρκία, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από τη Γαλλία.

Πρώτη η Γερμανία, δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια, ξεκαθάρισε ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν ελληνικό έδαφος και πως η γερμανική κυβέρνηση στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, προς όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας. 

Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Η κρίση στην ενέργεια απαιτεί ευρωπαϊκή λύση

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι. Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας. Σήμερα όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο θα πρέπει, ακόμη και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα, κάποια να είναι πάρα πολύ σαφή: Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», είπε η κ. Μπέρμποκ και πρόσθεσε:

Μητσοτάκης Μπέμρποκ

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, εξέφρασε τη στήριξη του Βερολίνου στις ελληνικές θέσεις για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς. Από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία σάς δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό, διότι τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από ό,τι πριν 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης».

Νωρίτερα η κ. Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε και πάλι εκφράσει τη στήριξη του Βερολίνου στις ελληνικές θέσεις σχετικά με την Τουρκία. 

Εντυπωσιακή μεταστροφή Γερμανίας: Ρητή καταδίκη της Τουρκίας από Μπέρμποκ!

Ο πρωθυπουργός την  ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κι επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.
 
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ από την πλευρά της συνέδεσε με έμμεσο τρόπο τον ρωσικό και τον τουρκικό αναθεωρητισμό, δηλώνοντας ότι το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας το νιώθει διαφορετικά στην Αθήνα από ό,τι στο Βερολίνο.

Τουρκία: Παράπονα Τσαβούσογλου για τις δηλώσεις Μπέρμποκ

Η ανοιχτή στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα ξένισε την Άγκυρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου να μη διστάζει να εκφράσει δημόσια τα παράπονά του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κ. Μπέρμποκ στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων».

Παράπονα Τσαβούσογλου σε Μπέρμποκ για τις δηλώσεις της με τον Δένδια!  

«Από τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε σε έντονο ύφος:

Μπέρμποκ Τσαβούσογλου

Η κ. Μπέρμποκ φρόντισε να βάλει στη θέση του τον Τούρκο ομόλογό της, Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι θύμα της «ελληνικής προπαγάνδας»

«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει έναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθεί αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία».

Τουρκία: Ράπισμα Τσαβούσογλου από την Μπέρμποκ

Η Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της δεν άφησε να πέσει κάτω το παράπονο Τσαβούσογλου και για ακόμα μια φορά ξεκαθάρισε πως η κλιμάκωση της έντασης δεν είναι η λύση για να επιλυθούν τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. 

«Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος της ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», είπε απευθυνόμενη στον Τούρκο ομόλογό της.

Τουρκία: Χαστούκι και από τη Γαλλία

Απανωτά ήταν όμως τα χτυπήματα για την Τουρκία, καθώς την ίδια ώρα που η Γερμανίδα ΥΠΕΞ έβαζε στη θέση του τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά έστειλε μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και από το Παρίσι. 

Δένδιας – Κολονά: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας για τις τουρκικές απειλές

Κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, η κ. Κολονά ξεκαθάρισε πως η Γαλλία, όπως και στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και ο Γάλλος πρόεδρος, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της.

Κολονά Δένδιας

Και η Γαλλίδα ΥΠΕΚ, Κ. Κολονά διαμήνυσε κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και απέναντι στην Τουρκία.

«Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας», διαμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σημείωσε πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας».

Αναφερθείσα τέλος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και μια περιοχή ανησυχίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top