ΗΠΑ: Θα δοθεί πρόσβαση στο ιστορικό αμβλώσεων γυναικών;

Ενδεχόμενο οι Εταιρίες Τεχνολογίας να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα

Μεσαίωνας στις ΗΠΑ μετά την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star (24/6/22)

Με φόντο τον παγκόμιο σάλο που έχει προκληθεί δικαστική απόφαση η οποία υπαγορεύει την άρση της συνταγματικής προστασίας της άμβλωσης στις ΗΠΑ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, οι Εταιρίες Τεχνολογίας να κληθούν να αποκαλύψουν δεδομένα σχετικά με εγκυμοσύνες και επισκέψεις σε κλινικές άμβλωσης και να τα παραδώσουν στις διωκτικές αρχές.

Την ώρα που οι μισές αμερικανικές πολιτείες προχωρούν στην απαγόρευση των αμβλώσεων, εκπρόσωποι εταιρειών τεχνολογίας εκφράζουν στο Reuters τις ανησυχίες τους για την πιθανότητα έκδοσης ενταλμάτων και κλητεύσεων αναφορικά με την πρόσβαση στο ιστορικό γυναικών που περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με κυήσεις και πρόθεση τερματισμού εγκυμοσύνης.

ΗΠΑ: Με σεξουαλική αποχή απειλούν οι γυναίκες για τις αμβλώσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις Δημοκρατικοί βουλευτές προειδοποιούν ότι «Μεσάζοντες δεδομένων ήδη πωλούν, αδειοδοτούν και μοιράζονται τις πληροφορίες τοποθεσίας ανθρώπων που επισκέπτονται παρόχους υπηρεσιών άμβλωσης σε οποιονδήποτε διαθέτει πιστωτική κάρτα». Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μέσω επιστολής  τους προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FTC), μέσα από την οποία ζητούν εκτός των άλλων να ερευνηθούν οι πρακτικές της Apple και της Google.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές αναφέρουν στην επιστολή τους ότι «οι γυναίκες που επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε βλάβες από παραβίαση της ιδιωτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων τοποθεσίας» 

Μητσοτάκης για αμβλώσεις: Προβληματισμένος από την απόφαση στις ΗΠΑ    

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι οι εισαγγελείς πολιτειών θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν εντάλματα έρευνας, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε δεδομένα γυναικών που έχουν επισκεφθεί κλινικές αμβλώσεων.
Όπως σχολιάζει το Reuters, οι πρακτικές συλλογής δεδομένων από εταιρείες όπως οι Google, Meta Platforms και Amazon μπορούν δυνητικά να αξιοποιηθούν για την επιβολή απαγορεύσεων που βρίσκουν αντίθετους πολλούς στη Σίλικον Βάλεϊ.

«Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αιτήματα προς αυτές τις εταιρείες για την παράδοση πληροφοριών που σχετίζεται με το ιστορικό αναζήτησης, ποιους ιστότοπους επισκέφθηκαν» εκτίμησε η Σίνθια Κόντι-Κουκ, ειδική του Ιδρύματος «Φορντ» για θέματα τεχνολογίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το θέμα της αξιοποίησης δεδομένων σχετικά με τις αμβλώσεις έχει μονοπωλήσει ξανά το ενδιαφέρον, καθώς το 2014 αξιοποιήθηκε δυνατότητα να αντληθούν δεδομένα μέσα από μηνύματα κινητών, όταν οργανώσεις κατά των αμβλώσεων έστελναν μηνύματα σε χρήστες που επισκέπτονταν κλινικής άμβλωσης.

Παγκόσμιος σάλος για την απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Ακόμα, στο Μιζόυρι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο δεύτερου βαθμού σε γυναίκα που αποκαλύφθηκε ότι είχε προβεί σε αναζήτηση μέσω κινητού για πληροφορίες για φάρμακο που τερματίζει την εγκυμοσύνη ενώ διένυε το τρίτο τρίμηνο της κύησης της.

Χρηματικό αντάλλαγμα

Οικονομικό κίνητρο που μεταφράζεται σε χρηματικό αντάλλαγμα για όσους δώσουν πληροφορίες για παράνομες ενέργειες προβλέπουν οι πολιτειακοί νόμοι, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των γερουσιαστών, οι οποίοι κατηγορούν την Google και την Apple για «παραπλανητικές πρακτικές» όσον αφορά στη συλλογή δεδομένων, δεδομένου ότι στις συσκευές των δύο εταιρειών είναι ενσωματωμένοι αναγνωριστικοί αριθμοί για διαφημιστικούς σκοπούς. 

«Μεσαίωνας» στις ΗΠΑ - «Γυναίκες θα γεννούν το παιδί του βιαστή τους!»

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι οι διωκτικές αρχές μπορούν να απαιτούν πρόσβαση σε δεδομένα ακόμα και χωρίς επαρκή στοιχεία ενοχής. 

«Η διαφορά ανάμεσα στο σήμερα και την τελευταία φορά που η άμβλωση ήταν παράνομη στις ΗΠΑ είναι ότι σήμερα ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς ψηφιακής παρακολούθησης», σχολιάζει η Ίβα Γκάλπεριν, διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στην οργάνωση Electronic Frontier Foundation. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top