ΗΠΑ: Με σεξουαλική αποχή απειλούν οι γυναίκες για τις αμβλώσεις

26 πολιτείες ίσως περιορίσουν ή καταργήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση

Γυναίκες απειλούν με σεξουαλική απεργία μετά την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις στη χώρα.

Παγκόσμιος σάλος για την απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και το Σαββατοκύριακο κατά της απόφασης που επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή, καθώς μετά τη δικαστική απόφαση 26 πολιτείες αναμένεται να περιορίσουν ή να καταργήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Αρκετές μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των The Walt Disney Co και Meta Platforms ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα καλύψουν τα έξοδα για τις υπαλλήλους τους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση / Φωτογραφία: AP

Τώρα ακούγονται φωνές που καλούν τις γυναίκες να απέχουν από το σεξ «μέχρι τα δικαιώματα στην άμβλωση να γίνουν ομοσπονδιακοί νόμοι». Παράλληλα υπάρχουν εκκλήσεις για σεξουαλική απεργία σε όλες τις ΗΠΑ, οι οποίες κυκλοφορούν στα social media, όπως γράφει η Daily Mail.

«Μεσαίωνας» στις ΗΠΑ - «Γυναίκες θα γεννούν το παιδί του βιαστή τους!»

H 24χρονη Brianna Campbell ήταν μία από τις χιλιάδες γυναίκες που διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης το Σαββατοκύριακο. «Αν είσαι άντρας που δεν θα κάνει βαζεκτομή, παρόλο που είναι αναστρέψιμη, και δεν βγαίνεις στους δρόμους παλεύοντας για τα δικαιώματά μου, δεν σου αξίζει να κάνεις σεξ μαζί μου», δήλωσε στη New York Post.

Σιωπηλά τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία, μετά την ιστορική ανατροπή της απόφασης Roe v Wade

Την ίδια ώρα, τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία στις ΗΠΑ δεν πήραν δημόσια θέση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την Παρασκευή, που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v Wade για τη νομιμοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έτσι, διαφοροποίησαν την προσέγγισή τους από τη στάση μερικών μεγάλων εταιριών που εξέδωσαν ανακοινώσεις για την αναφερόμενη απόφαση που προσελκύει το ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία στις ΗΠΑ δεν πήραν δημόσια θέση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την Παρασκευή, που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v Wade για τη νομιμοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση / Φωτογραφία: AP

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (απόφαση Dobbs, ελήφθη με 6 ψήφους υπέρ και 3 κατά) επικύρωσε έναν νόμο του Μισισίπι που έχει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων και ο οποίος απαγορεύει τις αμβλώσεις έπειτα από κύηση 15 εβδομάδων.

Αρκετές πολιτείες αναμένεται ότι θα περιορίσουν περαιτέρω τις αμβλώσεις ή θα τις απαγορεύσουν μετά την απόφαση αυτή

Το Reuters ρώτησε την Παρασκευή περισσότερα από 30 νομικά γραφεία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των 20 μεγαλύτερων, επί τη βάσει του συνολικού αριθμού των δικηγόρων που απασχολούν, για τα σχόλια τους αναφορικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και επίσης για το αν θα κάλυπταν τα έξοδα ταξιδιού για υπαλλήλους τους, που θα επιθυμούσαν να κάνουν άμβλωση.

Απόφαση σοκ στις ΗΠΑ: Καταργείται τo δικαίωμα στην άμβλωση

Η μεγάλη πλειονότητα των γραφείων δεν είχε απαντήσει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά μόνο δύο (Ropes & Gray και Morrison & Foerster) απάντησαν ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας τέτοιας ταξιδιωτικής πολιτικής προς διευκόλυνση των υπαλλήλων τους.

Η νομική εταιρία Morrison & Foerster, που απασχολεί περίπου 1.000 δικηγόρους, ήταν η μόνη που εξέδωσε μία ανακοίνωση του απόγευμα του Σαββάτου. Ο πρόεδρος της εταιρίας Λάρεν Νασέλσκι δήλωσε ότι η Morrison & Foerster «θα πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες της για την προστασία της άμβλωσης, αλλά και άλλων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή».

Η απόφαση Dobbs ήταν αναμενόμενη, καθώς ένα προσχέδιο νομικής γνωμάτευσης είχε διαρρεύσει τον Μάιο.

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και το Σαββατοκύριακο κατά της απόφασης που επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης / Φωτογραφία: AP

Αρκετές μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των The Walt Disney Co και Meta Platforms ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα καλύψουν τα έξοδα για τις υπαλλήλους τους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Ειδικοί στο νομικό τομέα των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα δικηγορικά γραφεία θα εκφράσουν την άποψή τους για την απόφαση Dobbs στο μέλλον, αν οι εργαζόμενοι και οι πελάτες τους πιέσουν τα γραφεία να λάβουν δημόσια θέση. Για την ώρα, οι διοικήσεις των νομικών εταιριών εξετάζουν προσεχτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δημόσιων τοποθετήσεων, συμπεριλαμβανόμενης και της πιθανότητας να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους πελάτες τους, σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις των ειδικών του χώρου.

 

«Οι νομικές εταιρίες ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί», δήλωσε ο Κεντ Ζίμερμαν, σύμβουλος δικηγορικών γραφείων (Zeughauser Group). «Υπάρχει ποικιλία απόψεων μεταξύ των νομικών και των πελατών τους», σημείωσε ο Ζίμερμαν.

Μερικές εταιρίες προχώρησαν στην έκδοση εσωτερικών οδηγιών προς τους υπαλλήλους τους, σχετικά με την απόφαση. Η Τζούλι Τζόουνς πρόεδρος της νομικής εταιρίας Ropes & Gray ανέφερε σε μία εσωτερική ανακοίνωσή της, την οποία διάβασε το Reuters ότι η εταιρία θα πραγματοποιήσει αρκετές κοινωνικές συναντήσεις για να συζητήσει την απόφαση και να προσφέρει «παρηγοριά» σε όσους την έχουν ανάγκη.

«Ως ηγέτης της Ropes & Gray, ανησυχώ σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην κοινότητά μας», έγραψε η Τζόουνς, ενώ παραδέχτηκε ότι το σημείωμα της ήταν ενδεχόμενο «να προκαλέσει μερικά τμήματα της κοινότητάς μας».

Γυναίκες απειλούν με σεξουαλική απεργία μετά την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει τις αμβλώσεις στη χώρα / Φωτογραφία: AP

Ένας εκπρόσωπος της Ropes & Gray είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης της εταιρίας, μπορούν να λάβουν οικονομική βοήθεια προκειμένου να ταξιδέψουν εκτός της πολιτείας για την πραγματοποίηση άμβλωσης.

Παρά το λιγοστό αριθμό των δημοσίων ανακοινώσεων, ένας αριθμός νομικών εταιριών άφησε να εννοηθεί δημοσίως, πριν από την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade ότι θα προσέφεραν νομική υποστήριξη σε γυναίκες που θα ήθελαν να κάνουν άμβλωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top