Απόφαση σοκ στις ΗΠΑ: Καταργείται τo δικαίωμα στην άμβλωση

Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Πενήντα χρόνια πίσω επιστρέφουν οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταργηθεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα χάσουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που την νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο.

άμβλωση ΗΠΑ

Πλήθος κόσμου διαδηλώνει για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση - AP Images

καταργείται η άμβλωση στις ΗΠΑ

Το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο «Roe v Wade» που ισχύει από το 1973.

Σε μια απόφαση 6-3 που στηρίζεται από τη συντηρητική πλειοψηφία, επικύρωσε έναν νόμο του Μισισιπή που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες. 

Η δικαστική αυτή απόφαση αλλάζει το τα δικαιώματα στην άμβλωση, καθώς η κάθε Πολιτεία θα μπορεί να θεσπίσει τα δικά της μέτρα.

Τουλάχιστον 25 πολιτείες είναι έτοιμες να θεσπίσουν νέους νόμους ή να ενεργοποιήσουν εκ νέου τον αδρανοποιημένο νόμο, ο οποίος θα καταστήσει παράνομη την πρόσβαση στην άμβλωση σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών με σύλληψη μετά από βιασμό ή αιμομιξία.

Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης.

ΗΠΑ: Το Μιζούρι ανακοίνωσε ότι καταργεί το δικαίωμα στην άμβλωση

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή η συντηρητική αμερικανική πολιτεία έγινε η «πρώτη» που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που «πραγματικά» τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, μια Πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

Πώς οι ΗΠΑ έφτασαν στην κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση

Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση Roe v Wade που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας, ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης, ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Ένα προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης ή σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου, αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο  στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η απόφαση Roe v Wade αναγνώρισε το δικαίωματα στην ιδιωτικότητα, βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση το 1992 (Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey) επανεβεβαίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευσε τους νόμους που επιβάλλουν ένα υπερβολικό βάρος στην πρόσβαση στην άμβλωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top