ΕΕ σε Τουρκία: Σταματήστε τις απειλές, αλλιώς θα έχετε κατάλληλη απάντηση

«Πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε ο Στάνο

Μήνυμα των «Big4» του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για αποκλιμάκωση με την Ελλάδα

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο υπογράμμισε πως η Τουρκία «πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Μήνυμα των «Big4» του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για αποκλιμάκωση με την Ελλάδα

Συγκεκριμένα πρόσθεσε πως η Τουρκία πρέπει να «σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους».

Αποδοκιμάζει η ΕΕ τις απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας με δήλωση Στάνo

Επιπλέον τόνισε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο.

Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα».

Νέα απειλή Ερντογάν: «Η Ελλάδα θα πάθει ό,τι έπαθε και στο παρελθόν»

Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία - σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους», αναφέροντας, ωστόσο, ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».

Τσαβούσογλου: Απορρίπτει τις σουηδικές προτάσεις για να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως τα έγγραφα που έστειλαν η Σουηδία και η Φινλανδία στην Τουρκία σχετικά με τις υποψηφιότητες τους στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως: «λάβαμε ένα κοινό έγγραφο προσέγγισης από το ΝΑΤΟ. Λάβαμε επίσης ένα έγγραφο από τον σύμβουλο της Σουηδέζας Πρωθυπουργού. Είχαμε πει στο ΝΑΤΟ και σε άλλες χώρες ότι αυτά τα έγγραφα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Τώρα θα συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα έγγραφα και θα τους στείλουμε την απάντησή μας. Είχαμε πει στον γενικό γραμματέα (του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ) για να υπάρχει μια βάση για διαπραγματεύσεις, πρέπει να ανταποκρίνεται στο έγγραφο που τους είχαμε στείλει.»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top