Δημοψήφισμα Δανία: «Ναι» στην κοινή αμυντική πολιτική της Ε.Ε.

Το 67% των Δανών είναι υπέρ της ένταξης

Δανία Δημοψήφισμα

Να ενταχθούν στην κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε η πλειοψηφία των Δανών και συγκεκριμένα σχεδόν το 67% μέσω δημοψηφίσματος που διεξάχθηκε την Τετάρτη.

Ημέρα δημοψηφίσματος στη Δανία για την κοινή Ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική

Η νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Δανία καταγράφεται μετά την υποβολή των αιτημάτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο NATO, καθώς η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία ωθεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξουν άρδην αμυντική πολιτική.

Σουηδία: Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Απόψε, η Δανία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα. Στους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στο NATO και στον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν. Δείξαμε ότι όταν ο Πούτιν εισβάλλει σε μια ελεύθερη χώρα και απειλεί τη σταθερότητα στην Ευρώπη, συσπειρωνόμαστε. Υπήρχε μια Ευρώπη πριν από την 24η Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή, και υπάρχει μια Ευρώπη μετά», τόνισε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντεριξεν σε υποστηρικτές της.

Η Ρωσία ξεκίνησε να διεξάγει γυμνάσια με πυρηνικές δυνάμεις

Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης Σέρεν Πέιπε από την πλευρά του υπογράμμισε στο κοινοβούλιο αφού δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου πως «όλα κατατείνουν στο ότι έπειτα από τριάντα χρόνια, οι Δανοί αποφάσισαν σήμερα ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το ‘opt out’ (σ.σ. την εξαίρεσή) μας όσον αφορά την άμυνα και πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά με την Ευρώπη».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξήραν το «ιστορικό» αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Δανία.

«Χαιρετίζω το ισχυρό μήνυμα δέσμευσης στην κοινή μας ασφάλεια που έστειλε ο λαός της Δανίας», ανέφερε μέσω Twitter η επικεφαλής της Κομισιόν, «πεπεισμένη ότι η Δανία και η ΕΕ θα ωφεληθούν αμφότερες από την απόφαση αυτή». «Ο λαός της Δανίας έκανε μια ιστορική επιλογή», σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κράτος μέλος της ΕΕ από το 1973, η Δανία έριξε την πρώτη κανονιά του ευρωσκεπτικισμού το 1992, απορρίπτοντας (50,7%) τη συνθήκη του Μάαστριχτ, κάτι πρωτοφανές την εποχή.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί νέο βαρύ φλογοβόλο σύστημα στην Ουκρανία

Για να αρθεί το αδιέξοδο -που απειλούσε την εφαρμογή της ιδρυτικής συνθήκης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση-, η Κοπεγχάγη εξασφάλισε σειρά εξαιρέσεων, «opt outs» στο ιδιόλεκτο των Βρυξελλών, και η χώρα είπε εντέλει το ναι την ακόλουθη χρονιά.

Έκτοτε, η Δανία αποφάσισε να μείνει εκτός ευρώ -απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα του 2000- και επίσης εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις και τη δικαιοσύνη -απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα του 2015-, καθώς και σε ό,τι αφορά την άμυνα.

Δυνάμει αυτής της τελευταίας απόφασης, η σκανδιναβική χώρα, ιδρυτικό μέλος του NATO, δεν έχει συμμετάσχει σε καμία κοινή στρατιωτική αποστολή της ΕΕ.

Η Τουρκία θα συζητήσει με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Άλλοτε θεωρούμενη περιθωριακή, η κοινή αμυντική πολιτική των 27 απέκτησε μεγαλύτερο εύρος τα τελευταία χρόνια, αν και η ιδέα του ευρωστρατού συνεχίζει να συναντά αντιστάσεις σε αρκετές πρωτεύουσες.

Δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πρωθυπουργός της Δανίας ανακοίνωνε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο για να τεθεί σε δημοψήφισμα ο τερματισμός της εξαίρεσης, καθώς και για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην άμυνα, προκειμένου να αυξηθούν στο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές δαπάνες που θέλει το NATO.

Έντεκα από τα 14 κόμματα, που καταλαμβάνουν τα τρία τέταρτα των εδρών του κοινοβουλίου, κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν ναι.

Ρωσία για εμπάργκο σε πετρέλαιο: «Θα βρούμε άλλους για εξαγωγές»

Δύο παρατάξεις της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς, το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF) και οι Νέοι Συντηρητικοί, τάχθηκαν υπέρ του όχι.

Στην ένταξη στην κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ εναντιώθηκε επίσης η παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς Λίστα Ενότητας.

Μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στο NATO, οι τρεις σκανδιναβικές χώρες οδεύουν προσεχώς να ανήκουν ταυτόχρονα στην ευρωπαϊκή κοινή αμυντική πολιτική και στην Ατλαντική Συμμαχία.

Το δημοψήφισμα δεν αφορούσε τις αυτόνομες περιοχές της Δανίας, ούτε τη Γροιλανδία -που παραμένει άλλωστε εκτός ΕΕ-, ούτε τις νήσους Φερόε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top