Ημέρα δημοψηφίσματος στη Δανία για την κοινή Ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική

Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε το ευρωπαϊκό τοπίο ασφαλείας

Δημοψήφισμα Δανία

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στη Δανία ώστε οι πολίτες της χώρας να μπορούν να αποφασίσουν αν η Δανία θα συμμετέχει σε μια κοινή αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρωσία για εμπάργκο σε πετρέλαιο: «Θα βρούμε άλλους για εξαγωγές»

Η Δανία είχε εξασφαλίσει μια εξαίρεση από την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ πριν από 30 χρόνια, μία από τις τέσσερις ρυθμίσεις που διαπραγματεύτηκε η Κοπεγχάγη με τις Βρυξέλλες μετά την απόρριψη από τους Δανούς ψηφοφόρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992.

Αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας έχει αλλάξει τη δυναμική. Η πρωθυπουργός Mette Frederiksen δήλωσε ότι «οι ιστορικές στιγμές απαιτούν ιστορικές αποφάσεις» όταν ανακοίνωσε το δημοψήφισμα τον Μάρτιο. Έρχεται την ώρα που οι γειτονικές Φινλανδία και Σουηδία έχουν λάβει εκτεταμένες αποφάσεις για την αμυντική τους πολιτική, ζητώντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ - άμεση συνέπεια της εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μυημένη στην αμυντική πολιτική της ΕΕ, η Δανία είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και έχει ήδη δεσμευτεί να δαπανήσει επιπλέον 7 δισεκατομμύρια κορώνες για την άμυνα τα επόμενα δύο χρόνια. Το κύριο πρακτικό αποτέλεσμα μιας θετικής ψήφου θα ήταν ότι η Δανία θα μπορούσε να συμμετάσχει στις αποστολές της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ.  

Μια δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα DR, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, έδειξε ότι το 44% των ψηφοφόρων αναμένεται να ψηφίσει Ναι, ενώ το 28% αναμένεται να πει Όχι. 

Παρατηρητές της δανικής πολιτικής και των προτύπων ψηφοφορίας προειδοποιούν ότι δεν είναι τελειωμένη υπόθεση. Οι Δανοί έχουν ιστορικό στο να ψηφίζουν κατά της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ΕΕ. Το 2015 καταψήφισαν μια πρόταση για τον τερματισμό της εξαίρεσης από τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, εν μέσω φόβων ότι θα χάσουν την κυριαρχία τους στη μεταναστευτική πολιτική.

Αποκαλυπτικό έγγραφο: «H Ρωσία σκόπιμα καταστρέφει αποθέματα τροφίμων»

Μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Τρίτης, η Φρέντερικσεν απηύθυνε μια τελευταία έκκληση στους Δανούς να ψηφίσουν υπέρ της opt-in. «Ο κόσμος έχει αλλάξει, η ήπειρός μας έχει αλλάξει και οι απαιτήσεις της Ευρώπης και της Δανίας έχουν επίσης αλλάξει, όχι μόνο όσον αφορά την άμυνα. Γι' αυτό είναι απαραίτητο -και κατά τη γνώμη μου λογικό- οι ευρωπαϊκές χώρες να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους, επίσης όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια».

Μετάλλαξη Όμικρον: 18 θάνατοι στη Δανία

Στο μεταξύ, η Ρωσία θα σταματήσει σήμερα τις αποστολές φυσικού αερίου στη Δανία, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, την ώρα που η σκανδιναβική χώρα διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξή της στο αμυντικό σύμφωνο της ΕΕ. Τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ένα μικρό συμβόλαιο που προμηθεύει τη Γερμανία έχουν επίσης σταματήσει τις προμήθειές τους, καθώς ο πόλεμος για το φυσικό αέριο εντείνεται.

Όμως οι κορυφαίοι αγοραστές του μπλοκ έχουν πληρώσει σύμφωνα με τους νέους όρους και δεν πρόκειται να αποκοπούν άλλες εταιρείες, όπως μας είπαν. 

Επιμέλεια: Μαρία Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top