Αποκαλυπτικό έγγραφο: «H Ρωσία σκόπιμα καταστρέφει αποθέματα τροφίμων»

Ανησυχία για την επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Δεν κινδυνεύει άμεσα η Ε.Ε σύμφωνα με έγγραφο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

επισιτιστική ασφάλεια στην εμπόλεμη Ουκρανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ιδίως καθώς η Ρωσία φαίνεται να στοχεύει και να καταστρέφει σκόπιμα αποθέματα τροφίμων και χώρους αποθήκευσης", αναφέρεται σε έγγραφο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια προς τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, που συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Δεν κινδυνεύει άμεσα η Ε.Ε

Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ΕΕ, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, επειδή το μπλοκ είναι ως επί το πλείστον αυτάρκες και αναμένεται να εξάγει περισσότερο σιτάρι φέτος. Αλλά οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής προειδοποιούν ότι «η εισβολή στην Ουκρανία και η παγκόσμια έκρηξη των τιμών των εμπορευμάτων ανεβάζουν τις τιμές". Κατά συνέπεια, επιπλέον 8 έως 13 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποσιτίζονται. Το έγγραφο καλεί την ΕΕ να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην παραγωγή και εξαγωγή περισσότερου σιταριού και αναφέρει ότι το μπλοκ θα πρέπει να αυξήσει την επισιτιστική βοήθεια για τις φτωχές χώρες. 

ΟΗΕ: «Ο Πούτιν προκαλεί σκόπιμα παγκόσμια επισιτιστική κρίση»

Ο ΟΗΕ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ο Πόυτιν προκαλεί σκόπιμα παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η Γαλλία ετοιμάζει κουπόνια τροφίμων 

Οι υπουργοί θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γεωργικές αγορές ανταποκρίνονται στον πόλεμο της Ρωσίας, καθώς και τα σχέδια για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει τη γεωργική της παραγωγή και να εξάγει σιτηρά μέσω της χερσαίας οδού της ΕΕ. Οι συνομιλίες μεταξύ διπλωματών και υπουργών στο σημερινό Συμβούλιο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να διαρκέσουν 12 ώρες και θα διεξαχθούν υπό την ηγεσία του νέου Γάλλου Marc Fesneau, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής των αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας. 

Στα πρόθυρα παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία 

Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ότι συνεργάζονται με τις ουκρανικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι οι σπόροι, το ντίζελ, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα θα φτάσουν στις γεωργικές εκτάσεις και ιδιοκτησίες και για να εξασφαλίσουν τη μεταφορά και την αποθήκευση της συγκομιδής. Αλλά το Κίεβο δεν έχει εντυπωσιαστεί. «Εξακολουθούμε να μην έχουμε αρκετές προμήθειες», δήλωσε ένας Ουκρανός διπλωμάτης στο POLITICO, και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν κάνουν τίποτα»", αλλά ήταν σαφές ότι ο διπλωμάτης δεν εντυπωσιάστηκε από την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά την ανταπόκριση στο αίτημα του Κιέβου για γεωργικές εισροές και προμήθειες. Οι διπλωμάτες εξακολουθούν να περιμένουν από την Επιτροπή να συντονίσει καλύτερα αυτές τις προσπάθειες. 

Έχει μπλοκάρει η παραγωγή σιτηρών της Ουκρανίας 

Κύμα καύσωνα στη Νότια Ασία απειλεί περισσότερο την επισιτιστική ασφάλεια

Εν τω μεταξύ, ένα βίαιο κύμα καύσωνα στη νότια Ασία θέτει σε κίνδυνο τις σοδειές και επηρεάζει περαιτέρω την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια - και έγινε 30 φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν οι επιστήμονες τη Δευτέρα. Εδώ και εβδομάδες, η Ινδία και το Πακιστάν λιώνουν, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 51°C. Ο μήνας Μάρτιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί στην Ινδία τα τελευταία 122 χρόνια και πολλά ρεκόρ ζέστης έχουν πέσει σε όλη την περιοχή.  

Οι επιπτώσεις περιλάμβαναν σοβαρές διακοπές ρεύματος και αυξημένη ζήτηση άνθρακα, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να διατηρηθούν δροσεροί, λίμνες που έσπασαν τις όχθες τους εν μέσω του γρήγορου λιωσίματος των παγετώνων και μείωση των αποδόσεων σιταριού. 


Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top