ΟΗΕ: «Ο Πούτιν προκαλεί σκόπιμα παγκόσμια επισιτιστική κρίση»

Με λιμό κινδυνεύουν οι χώρες της Αφρικής

O Πούτιν τα βρήκε σκούρα στο πεδίο της μάχης και επιστρατεύει ένα πιο ύπουλο όπλο: την πείνα. Έχει μπλοκάρει την παραγωγή σιτηρών της Ουκρανίας που είναι ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Εμείς θα το βιώσουμε ως ακρίβεια, όμως οι φτωχές χώρες της Αφρικής θα βιώσουν λιμό. 

Στα πρόθυρα παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία  

Η Δύση κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως χρησιμοποιεί την πείνα σαν όπλο. Τα δύο κομβικής σημασίας λιμάνια της Ουκρανίας, η Μαρίουπολη και η Οδησσό, οι δύο εμπορικοί δρόμοι που οδηγούν στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένουν μπλοκαρισμένοι από ρωσικές φρεγάτες.

Μαζί Ρωσία και Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προμήθειας σε σιτάρι, το 20% του καλαμποκιού και 80% του ηλιελαίου.

Γερμανία: Προειδοποίηση για κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο σιτηρών»

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει πόλεμο σιτηρών πυροδοτώντας παγκόσμια επισιτιστική κρίση», υπογράμμισε η Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχει παγκόσμια έλλειψη από ηλιέλαιο γιατί οι ηλιόσποροι έχουν κολλήσει στην Ουκρανία. 

«Χωρίς τις αγροτικές εξαγωγές δεκάδες χώρες σε διάφορες περιοχές του κόσμου θα βρεθούν στα πρόθυρα έλλειψης τροφίμων», τονίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και οι Σουηδοί ανησυχούν για την επισιτιστική κρίση 

Ακόμη και στη Σουηδία, που είναι μία ανεπτυγμένη χώρα, οι κάτοικοι φοβούνται τον λιμό. 

Οι Σουηδοί έχουν πάρει τις ελληνικές πατέντες. Αγοράζουν ελιές – παξιμάδια και γενικά κρητικά που διατηρούνται για πολύ καιρό, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του Star στη Στοκχόλμη, Άρης Λάμπος.

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για μακράς διάρκειας επισιτιστική κρίση

Ο Οργανισμός Ηνωμένων εθνών προειδοποιεί για μαύρες μέρες. 

«Απειλεί να φέρει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους  στο χείλος της επισιτιστικής ανασφάλειας, με επακόλουθο τον υποσιτισμό, τον μαζικό λιμό και πείνα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια ώρα, τα ιστορικά υψηλά του πληθωρισμού σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες «ταράζουν» τις αγορές, καθώς σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων που ήδη ξεκίνησαν, απειλούν ακόμα και με ύφεση.

Η πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης συνεχίζεται, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1,5 τρισ δολάρια, ενώ το αμερικανικό 10ετές είδε την απόδοση του να εκτινάσσεται στο 2,8%. Στα "κόκκινα" και η Ευρώπη, με την πτώση των δεικτών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, να αγγίζει το 2%. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top