Στα πρόθυρα παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία  

Κίνδυνος λιμού για 44 εκατ. ανθρώπους – «Παγιδευμένα»  τα ουκρανικά σιτηρά 

Στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης βρίσκονται εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στις πιο φτωχές γωνιές του πλανήτη, μετά το ρωσικό μπλόκο στα σιτηρά της Ουκρανίας. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πιέζουν το Κρεμλίνο να ανοίξει ανθρωπιστικές οδούς για τα πολύτιμα φορτία, την ώρα που ειδικοί προειδοποιούν ότι τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής.  

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν και Σοϊγκού - Η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο

Κίνδυνος πείνας για 44 εκατ. ανθρώπους

Πριν από τον πόλεμο, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρέφονταν από την παραγωγή της Ουκρανίας. Αυτήν τη στιγμή, στα σιλό της χώρας, υπολογίζεται ότι είναι παγιδευμένοι 40 τόνοι σιτηρών, καθώς το λιμάνι της Οδησσού βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη. Οι 20 από αυτούς, πρέπει με κάποιον τρόπο να βγουν από την Ουκρανία μέχρι τον Ιούλιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση 44 εκατομμύρια άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν. Η Κομισιόν, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών και Γεωργίας του G7 αναζητούν εναλλακτικές οδούς μέσω Ρουμανίας και των λιμανιών της Βαλτικής. Ωστόσο, θα απαιτηθεί κυριολεκτικά μια εκστρατεία, με φορτηγά, τρένα και πλοία, χωρίς να είναι εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα. 

Παγκόσμιο ντόμινο τρόμου: Πληθωρισμός, ύφεση, έλλειψη τροφίμων   

«Ο υβριδικός πόλεμος δεν γίνεται μόνο με τανκς και πυραύλους αέρος, όχι μόνο με ψεύτικες ειδήσεις και προπαγάνδα, αλλά είναι επίσης ένας πόλεμος τροφίμων, τον οποίο μπορούμε να δούμε ήδη σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.   

«Αν κάνετε τους υπολογισμούς, θα δείτε ότι απαιτείται ένας εκπληκτικός αριθμός 10.000 φορτηγίδων και περίπου 300 μεγάλων πλοίων, για να μεταφερθούν οι 20 τόνοι σιτηρών. Η αποστολή μπροστά μας, είναι γιγάντια» δήλωσε για το ζήτημα και η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλεάν.    

Ουάσιγκτον καλεί Μόσχα: Ανοίξτε τα λιμάνια – Κινδυνεύουν άνθρωποι

Με βίντεο και ανάρτηση του στο twitter, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέδειξε το εκρηκτικό πρόβλημα που δημιουργεί σε όλη την υφήλιο το ρωσικό μπλόκο στις ουκρανικές εξαγωγές.

tweet Μπλίνκεν για τον κίδυνο λιμού

tweet Μπλίνκεν για τον κίδυνο λιμού  

«Η Ουκρανία είναι μια κρίσιμη πηγή γεωργικών προϊόντων και βασικός κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Ο αποκλεισμός της Ρωσίας εμποδίζει αυτά τα αγαθά να φύγουν και απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με υποσιτισμό και πείνα. Ο αποκλεισμός πρέπει να τελειώσει» αναφέρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.  

Η χώρα με την τρίτη ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη η Ελλάδα! 

Στα ύψη οι δείκτες τροφίμων 

Οι τιμές των σιτηρών, αν και υποχώρησαν οριακά, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, όντας αυξημένες 34% από πέρσι. Τα γαλακτομικά είναι 23,5% ακριβότερα, ενώ και το κρέας χτύπησε νέο ρεκόρ (+17%)

Τιμές σιτηρών γάλακτος εξέλιξη

Η ποσοστιαία μεταβολή των τιμών σε σιτηρά, γαλακτομικά, κρέας   


ΤτΕ: «Καμπανάκι» για επιπτώσεις ρωσικής εισβολής και νέα κόκκινα δάνεια  


 

Η Ευρώπη νιώθει τους τριγμούς της νέας κρίσης 

Η Ευρώπη παρασύρεται για τα καλά στη νέα κρίση 

Ακόμα και η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία είδε την οικονομία της να βυθίζεται (-1%).  Ο πληθωρισμός στην Πολωνία (12,4%) σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997, στη Σλοβακία έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ (11,8%), στη Φινλανδία (5,7%) είναι ο μεγαλύτερος μετά το 1990, στη Γαλλία (4,8%) γύρισε πίσω, στο... 1985!  

«Ζούμε τη στιγμή του μεγαλύτερου πληθωριστικού κύκλου από τον  Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε εφ’ όσον αγοράζει εισαγόμενα αγαθά» δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.  

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η «βουτιά» (1,85%) της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, αμέσως μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top