Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν τα ξεριζώσαμε από το μνημείο, τα βρήκαμε πεταμένα»

Αλλάζουν αφήγημα οι Βρετανοί - Άμεση η απάντηση της Μενδώνη

Οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ξεκινούν, αλλά οι Βρετανοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Οι Βρετανοί δε φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Υποστηρίζουν τώρα ότι δεν ξεκόλλησαν τα γλυπτά από το μνημείο, αλλά τα βρήκαν πεταμένα. Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.

Αλλάζουν οι Βρετανοί επιχείρημα για το πώς βρέθηκαν στα χέρια τους τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας τώρα ότι δεν τα αποκόλλησε ο Έλγιν από το μνημείο, αλλά τα βρήκαν πεταμένα. 

Παρθενώνας: «Ναι» από Σικελία να μείνει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωοφόρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ισχυρίστηκε η βρετανική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πλευρών στην Unesco την περασμένη εβδομάδα. 

Αυτό αλλάζει εντελώς τα δεδομένα, την ώρα που όλα έδειχναν πως η Βρετανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά στη χώρα μας. 

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ξεκινούν επίσημα συνομιλίες για την επιστροφή τους

«Τα περισσότερα ανασύρθηκαν από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Δρ. Τζόναθαν Γουίλιαμς και πρόσθεσε:

 «Αυτά τα αντικείμενα δεν αφαιρέθηκαν από το μνημείο, όπως υποστηρίζουν».

Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους οι Times του Λονδίνου

Η απάντηση από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ήταν άμεση. Σε επιστολή της στην εφημερίδα Guardian αναφέρει: 

Μουσείο Ακρόπολης: Η πρώτη επιστροφή παρθενώνειου γλυπτού είναι γεγονός

«Με την πάροδο των ετών, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει με ακλόνητα επιχειρήματα τα αληθινά γεγονότα γύρω από την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα». Και συνεχίζει: «Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια για να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top