Γλυπτά Παρθενώνα: Υπέρ της επιστροφής τους οι Times του Λονδίνου

Άλλαξαν στάση μετά από 50 χρόνια και παίρνουν το μέρος της Ελλάδας

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα οι Times του Λονδίνου - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Για πρώτη φορά οι Times του Λονδίνου τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. 

Σε άρθρο με τίτλο «Η άποψη των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά», η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι επί 50 χρόνια στήριζε τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση κατά της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Όμως σήμερα αλλάζουν γνώμη. 

«Οι Times υποστήριζαν το Μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση στην αντίστασή τους για την επιστροφή των Γλυπτών. Οι καιροί και οι συνθήκες άλλαξαν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστραφούν», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Το άρθρο αυτό αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τη βρετανική κυβέρνηση που χάνει έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Η εφημερίδα έκανε στροφή 180 μοιρών μετά την κατάθεση του θραύσματος Fagan από το Παλέρμο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με αντάλλαγμα η Ιταλία να πάρει για οχτώ χρόνια ένα αρχαίο άγαλμα της Αθηνάς κι έναν αμφορέα. 

«Η συμφωνία είναι παρόμοια με αυτή που είχε προταθεί στο Βρετανικό Μουσείο πριν από χρόνια. Σε αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Ελλάδα θα έστελνε στο Λονδίνο κυλιόμενες εκθέσεις με περίφημες κλασικές αρχαιότητες», σημειώνουν οι Τimes στο κεντρικό τους άρθρο.

Σύμφωνα με τους Times οι δύο πλευρές είχαν φτάσει κοντά σε συμφωνία, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας διαφωνίας που προέκυψε για το καθεστώς ιδιοκτησίας των Γλυπτών. 

«Η Βρετανία επιμένει ότι έχουν νομίμως αποκτηθεί και δεν αποτελούν προϊόν αρπαγής, άρα πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε δικαίωμα να διαθέσει αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα». 

«Ο γραφειοκρατικός αυτός παραλογισμός μπορεί γρήγορα να επιλυθεί. Αφήστε τα Γλυπτά να πουληθούν πίσω σε τιμή κόστους. Μια κοινοβουλευτική πράξη επέτρεψε την πώληση από τον Λόρδο Έλγιν στο Μουσείο.  Επομένως, ας επικυρώσει το Κοινοβούλιο για την επιστροφή τους», συνεχίζει το άρθρο.

Προσθέτει, τέλος, πως τα επιχειρήματα που διαχρονικά χρησιμοποιούσε η Βρετανία, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας, πλέον δεν ισχύουν, ενώ παραδέχεται ότι τα Γλυπτά έχουν υποστεί υποστεί ζημιές από το ακατάλληλο καθάρισμά τους και ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, προσβάσιμο και ασφαλές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top