Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές παραβιάσεις: «Όχι σε προκλητικές ενέργειες»

Ζητά από την Τουρκία να σέβεται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Ελλάδας

 

Απαντώντας σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε:

Τουρκία: Οργή για τη θερμή υποδοχή Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν την περασμένη Τετάρτη πάνω από την Αλεξανδρούπολη και σε απόσταση 2.5 ναυτικών μιλίων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται  για μια τοποθεσία – κλειδί και για το ΝΑΤΟ, ως γνωστόν, σε μια νέα πρόκληση και προς τη Βορειοατλαντική συμμαχία, μετά την ένσταση για Σουηδία – Φινλανδία. 

Το «τερμάτισαν» οι Τούρκοι: Παραβιάσεις από μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη! 

Η Τουρκία αποποιείται των ευθυνών της για την παραβίαση του εναέριου ελληνικού χώρου στην Αλεξανδρούπολη και δίνει τη δίκη της εκδοχή, ρίχνοντας την ευθύνη στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δε θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top