Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δε θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας 

Ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού που καταχειροκροτήθηκε  

Μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα και της συνάντησης με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

ΗΠΑ: Θερμό κλίμα και στη συνάντηση Μητσοτάκη με Πρόεδρο της Βουλής Πελόζι 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη από μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ (Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας), ενώ αρκετές φορές καταχειροκροτήθηκε, όπως κατά την αναφορά του στο ζήτημα της Κύπρου που παραμένει άλυτο μετά την τουρκική εισβολή, παρουσία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.  

Κ. Μητσοτάκης Κογκρέσο Καμάλα Χάρις Νάνσι Πελόζι      

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκροτείται στο Κογκρέσο μετά το τέλος της ομιλίας του από την αντιπρόδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι 
    

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας και σημείωσε: «Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία». 

Θερμή υποδοχή Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Θερμή υποδοχή Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ 


Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» τόνισε.

Αν φορούσε ο Μπάιντεν γραβάτα με τη σημαία της Τουρκίας...
 

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός – Μην ξεχνάτε την ανοιχτή πληγή της Κύπρου

«Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών» προσέθεσε και υπογράμμισε: 

«Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο». 

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Ύμνοι για την Ελλάδα στον Λευκό Οίκο

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή. επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης χαιρετά βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο

Ο Κ. Μητσοτάκης χαιρετά βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο  

Ελλάδα και ΗΠΑ βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά της ιστορίας 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας: 
«Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1831 από τον Αμερικανό Χιλ. Ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την χώρα μας να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του πολέμου και του εμφυλίου. Έλληνες που σώθηκαν από τον πόλεμο έγιναν συγγραφείς στις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δουλείας» τόνισε.  

Όλες οι επισκέψεις πρωθυπουργών της Ελλάδας στον Λευκό Οίκο

«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όσους έχουν ελληνική ιθαγένεια ή κατάγονται από την Ελλάδα  και έχουν διακριθεί στις ΗΠΑ, όπως ο ηθιοποιός του Χόλιγουντ Τομ Χανκς (ο οποίος έχει Ελληνίδα σύζυγο και είναι κάτοχος πλέον ελληνικού διαβατηρίου), ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκηγς, ο σταρ του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top