Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Ύμνοι για την Ελλάδα στον Λευκό Οίκο

Μητσοτάκης: Πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της η Ελλάδα   

Εξαιρετικά θετικά σχόλια για την Ελλάδα επιφύλαξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα.     

Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο: Τι θα πει στον Μπάιντεν

«Τα  δημοκρατικά ιδεώδη μας ενέπνευσαν» ανέφερε κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ , ο οποίος αναφέρθηκε και στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα θα μιλήσουμε  για μια σχέση φιλίας».

Η άφιξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο (πηγή ΕΡΤ1)  

«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Η σχέση και η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία όλοι μοιραζόμαστε, ξεκίνησαν από την Ελλάδα, μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν» τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.  

Μητσοτάκης Μπάιντεν Λευκός Οίκος Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο (πηγή: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)   

Ανησυχία στην Τουρκία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν 

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε: «Η βάρβαρη επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος».  

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ» τόνισε ο κ.Μπάιντεν. 

Μητσοτάκης: Μπούμερανγκ για Τουρκία η στάση έναντι Φινλανδίας - Σουηδίας    

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Μπάιντεν 

«Σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ήρθα για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ πολέμησαν σε δύο παγκόσμιους πολέμους μαζί, ενώ τώρα αντιμετωπίζουν από κοινού τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

«Οι προπάτορές σας εμπνεύστηκαν από την Αρχαία Ελλάδα, έτσι και οι δικοί μας από την Αμερικάνικη Επανάσταση τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ολόκληρες οι δηλώσεις στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: 

Ολόκληρες οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Joe Biden κατά την έναρξη της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, είχαν ως εξής:  

Joe Biden: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε  εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την  διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου  το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας  χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Joe Biden: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top