Η ιταλική ENI θα ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank

Τι ισχύει με τις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας

Ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni
Κατάστημα Eni Energy στο Μιλάνο (AP Photo/Luca Bruno)

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni ανακοίνωσε πως θα ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank ως προληπτικό μέτρο, για να διασφαλίσει ότι θα «περάσει» η επόμενη πληρωμή της για ρωσικό φυσικό αέριο που θα ολοκληρωθεί «τις επόμενες ημέρες». Το Κρεμλίνο έχει απαιτήσει οι πληρωμές φυσικού αερίου να γίνονται στο ρωσικό εθνικό νόμισμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Τρίτη ότι κάτι τέτοιο θα είναι κατά παράβαση των κυρώσεων της Ε.Ε. που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της Eni έρχεται μετά τις κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή των κυρώσεων που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη της Ένωσης. Οι οδηγίες δεν απαγόρευαν ρητά το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια.

Ντράγκι: Πέρασε ο εκβιασμός Πούτιν - εταιρίες της ΕΕ πληρώνουν σε ρούβλια

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι απέρριψε αίτημα του ρωσικού προμηθευτή Gazprom Export να τροποποιήσει την υπάρχουσα μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου. Τον περασμένο μήνα η Πολωνική PGNiG και η βουλγαρική Bulgargaz απέρριψαν παρόμοια αιτήματα, με αποτέλεσμα η Gazprom να σταματήσει τις παραδόσεις αερίου.

«Η Εταιρεία πρόκειται να ανοίξει προσωρινά δύο λογαριασμούς» —έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια— «με την επιφύλαξη των συμβατικών της δικαιωμάτων, τα οποία εξακολουθούν να προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ», είπε η Eni.

Πρόσθεσε ότι τόσο η Gazprom Export όσο και οι ρωσικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι υποχρεώσεις πληρωμής θα θεωρηθούν ολοκληρωμένες με την αρχική κατάθεση σε ευρώ και ότι η μετατροπή του νομίσματος θα πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών χωρίς καμία ανάμειξη από την υπό κυρώσεις Ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

To κυβερνητικό σχέδιο για τις πληρωμές φυσικού αερίου στη Ρωσία 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Εni κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από αυτήν τη νέα διαδικασία πληρωμής.

Η εταιρεία είπε ότι ενεργούσε «σε συμμόρφωση με το τρέχον πλαίσιο διεθνών κυρώσεων».

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε την Τρίτη ότι το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού σε ρούβλια με την Gazprombank «πηγαίνει πέρα ​​από αυτό που είπαμε ότι επιτρέπεται στις οδηγίες που δόθηκαν στα κράτη-μέλη».

Ρωσία: Συμφωνία με «αρκετούς αγοραστές» για πληρωμή αερίου σε ρούβλια 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top