Ρωσία: «Ένα λάθος με επιπτώσεις η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Ισχυρή στήριξη της ΕΕ στην ένταξη των δύο χωρών

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος, το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία. Την ίδια ώρα, η ΕΕ δηλώνει την ισχυρή στήριξή της στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. 

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. 

Σουηδία: Ζητά επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. 

«Πρόκειται για ακόμα ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε. 

Η Σουηδία υπέβαλλε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δε θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δε θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

Τουρκία: Οι όροι που βάζει για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε. 

Μπορέλ: Ισχυρή στήριξη της ΕΕ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ  

Την ισχυρή στήριξή για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση ΕΕ-Καναδάς που θα λάβει χώρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί η αντίθεση ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με το θέμα.

ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Μοναδική παραφωνία η Τουρκία για Φινλανδία – Σουηδία   

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και έκανε λόγο για «βαθιά οικονομική κρίση».

ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

«Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι δεν είναι εξαιτίας των κυρώσεων αλλά εξαιτίας του ίδιου του πολέμου» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο έκτο πακέτο κυρώσεων. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είμαστε 27 και πρέπει να πείσω τους 27. Μεταξύ αυτών είναι κάποιοι οι οποίοι έχουν περισσότερα προβλήματα  από άλλους».

«Θα κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση» είπε ο κ. Μπορέλ, χωρίς ωστόσο δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top