Τουρκία: Οι όροι που βάζει για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μπλίνκεν: Πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συναίνεση για Σουηδία και Φινλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Μοναδική παραφωνία η Τουρκία για Φινλανδία – Σουηδία   

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο / Φωτογραφία: Apimages

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η 'Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (...) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Στόλτενμπεργκ: Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν προχωρεί όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνει και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μέσω βιντοσύνδεσης. «Αποσύρονται από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατηγικούς στόχους της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως το Κίεβο «μπορεί να κερδίσει» αυτό τον πόλεμο.

Συνομιλία Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου: Πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συναίνεση για Σουηδία και Φινλανδία, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε επίσης πως μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δε θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ' όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top