Ιστορική στιγμή για τον Πρίγκιπα Κάρολο - Εκφώνησε ομιλία της Βασίλισσας

Η Καμίλα, ο Ουίλιαμ και το... στέμμα της βασίλισσας στο πλάι του

 Αφίξεις επισήμων για τα εγκαίνια του βρετανικού κοινοβουλίου χωρίς την παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ / βίντεο ΑΡ 

Ο πρίγκιπας Κάρολος αντικατέστησε τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, σε μία συμβολική κίνηση για το μέλλον της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνοδευόταν από τον γιο του, Πρίγκιπα Ουίλιαμ, και τη Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.

Ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής τελετής για την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, αντικαθιστώντας την 96χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, που απείχε από το σημαντικό αυτό γεγονός για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε εθιμική εμφάνιση στη βουλή για λόγους υγείας

«Η βασίλισσα συνεχίζει να αντιμετωπίζει επεισοδιακά προβλήματα κινητικότητας και σε συνεννόηση με τους γιατρούς της αποφάσισε απρόθυμα ότι δε θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του κοινοβουλίου αύριο», ανέφερε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ σε δήλωση τη Δευτέρα.

«Κατόπιν αιτήματος της Αυτής Μεγαλειότητος και με τη συμφωνία των αρμόδιων αρχών, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα διαβάσει την ομιλία της Βασίλισσας εκ μέρους της Αυτού Μεγαλειότητας, με παρών και τον Δούκα του Κέιμπριτζ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος στη θέση της Βασίλισσας Ελισσάβετ

Ο Κάρολος με το Αυτοκρατορικό Στέμμα στα δεξιά του

Ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήταν εκεί, το Αυτοκρατορικό Στέμμα ήταν. Το ιστορικό στέμμα, το οποίο συμβολίζει την κυριαρχία του μονάρχη και εμφανίζεται μόνο στις στέψεις και τα κρατικά εγκαίνια του Κοινοβουλίου, τοποθετήθηκε σε ένα κόκκινο βελούδινο μαξιλάρι στα δεξιά του Καρόλου. Η βασίλισσα έχει σταματήσει να φοράει το βαρύ στέμμα τα τελευταία χρόνια (ζυγίζει πάνω από δύο κιλά) και αντ' αυτού το έχει δίπλα της κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ο Κάρολος πήρε τη θέση του σε θρόνο διαφορετικό από αυτόν που χρησιμοποιεί η βασίλισσα, ο οποίος είναι λίγο ψηλότερος και είχε αφαιρεθεί.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα στο βρετανικό κοινοβούλιο

Η Καμίλα συνόδευσε τον πρίγκιπα Κάρολο και παρακολούθησε την τελετή στο βρετανικό κοινοβούλιο στο Westminster του Λονδίνου

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ ότι η βασίλισσα δεν θα παρίστατο στην τελετή, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με την κινητικότητά της, ο 73χρονος Κάρολος έφθασε στο Ουεστμίνστερ για να παρουσιάσει τη νομοθετική ατζέντα της κυβέρνησης.

Στην ομιλία παρουσιάστηκαν 38 νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αναδιάρθρωση της αγοράς ελεγκτικών υπηρεσιών, την πάταξη της παράνομης χρηματοδότησης και την προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό το Σίτι του Λονδίνου σε διεθνείς επενδυτές μετά το Brexit.

Ο πρίγκιπας Κάρολος στο βρετανικό κοινοβούλιο

Ο Κάρολος κάθισε σε θρόνο χαμηλότερο από της βασίλισσας Ελισάβετ με το στέμμα δίπλα του

Ο Κάρολος, που τα τελευταία χρόνια είχε παρευρεθεί στην έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου στο πλάι της μητέρας του, άρχισε την ανάγνωση κάθε νομοσχεδίου, με τη φράση «η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας...».  

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας είναι να αναπτυχθεί και να ενδυναμωθεί η οικονομία και να μειωθεί το κόστος διαβίωσης για τις οικογένειες», δήλωσε ο Κάρολος στο Κοινοβούλιο, διαβάζοντας την ομιλία εξ' ονόματος της βασίλισσας. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Έκλεισε» τα 96 και το γιόρτασε με μια φωτογραφία

Η βασίλισσα απείχε από την τελετή αυτή, κατά την οποία διαβάζει τα πλάνα της κυβέρνησης, μόνο δύο φορές κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της -το 1959 και το 1963, όταν ήταν έγκυος στους γιους της Άντριου και Έντουαρντ.  

Η βασίλισσα Ελισσάβετ

Η βασίλισσα στα 96 της χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας

Η βασίλισσα, που έχει χάσει μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις από τότε που νοσηλεύτηκε για ένα βράδυ τον περασμένο Οκτώβριο για αδιευκρίνιστη ασθένεια, εξέδωσε ειδικές επιστολές, εξουσιοδοτώντας τον Κάρολο και τον Ουίλιαμ να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά της σε αυτή την τελετή.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top