Σοφία Σαπέγκα: Η σύντροφος του Προτασέβιτς καταδικάσθηκε σε 6 ετών φυλάκιση

Η ίδια κατηγορήθηκε για υποκίνηση μίσους και για άσκηση βίας

Ρομάν Προτασέβιτς

Δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε σε φυλάκιση 6 ετών για «υποκίνηση μίσους» την ρωσίδα φοιτήτρια Σοφία Σαπέγκα, η οποία είχε συλληφθεί σε αεροσκάφος της Ryanair μαζί με τον αντιφρονούντα λευκορώσο δημοσιογράφο εκ των ιδρυτών της λευκορωσικής ενημερωτικής ιστοσελίδας NEXTA Ρομάν Προτασέβιτς, ανακοίνωσε η οργάνωση Vyasna.

Λευκορωσία: Πράκτορες παρακολουθούσαν τον Προτάσεβιτς στην Αθήνα

Το ζευγάρι πριν από ένα χρόνο είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της πτήσης από Αθήνα για Βίλνιους το αεροπλάνο αναγκάσθηκε από τις λευκορωσικές αρχές να αλλάξει την πορεία του και να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, σε μία ενέργεια που καταγγέλθηκε τότε ως πράξη κρατικής πειρατείας.

Η Σαπέγκα κατηγορήθηκε για ενέργειες που αποσκοπούσαν στην υποκίνηση του κοινωνικού μίσους και διχόνοιας και για άσκηση βίας και απειλών κατά των εκπροσώπων της εξουσίας. 

Σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης η Σαπέγκα διηύθυνε το κανάλι στο Telegram στο οποίο δημοσιεύονταν προσωπικά στοιχεία αστυνομικών που συμμετείχαν στην διάλυση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και στις διώξεις που επακολούθησαν. 

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είχαν δώσει στην δημοσιότητα βίντεο στο οποίο η συλληφθείσα Σοφία Σαπέγκα παραδέχονταν ότι ήταν η ίδια που διηύθυνε το εν λόγω κανάλι. 

Λευκορωσία: Συνέλαβαν και την κοπέλα του Ρομάν Προτάσεβιτς

Τα ανεξάρτητα μέσα και οι αντίπαλοι του Λουκασένκο θεωρούν ότι το βίντεο ήταν στημένο και γυρίστηκε κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε η Σαπέγκα.

 

Ποιος ήταν ο Ρομάν Προτασέβιτς

Ο Ρομάν Προτασέβιτς είναι ο πρώην διευθυντής σύνταξης του Nexta, ενός μέσου ενημέρωσης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πρόσφατο κίνημα εναντίον της επανεκλογής του Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας τους. Το Nexta, που ιδρύθηκε το 2015, συντόνισε τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και μετέδιδε φωτογραφίες και βίντεο από τις ταραχές.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top