Λευκορωσία: Συνέλαβαν και την κοπέλα του Ρομάν Προτάσεβιτς

«Δράσαμε νόμιμα» απαντά το Μινσκ - Για αεροπειρατεία κάνει λόγο η Ryanair

Το ρεπορτάζ του Βάιου Σύρρου για τους λόγους που ο Ρομάν Προτάσεβιτς βρισκόταν στην Ελλάδα/ Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (24/05/2021)

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εκτροπή αεροσκάφους, χθες, στο Μινσκ από τις λευκορωσικές αρχές, προκειμένου να συλλάβουν αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο. Ο Ρομάν Προτάσεβιτς επέβαινε στην πτήση που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους

Διεθνής κατακραυγή για την κρατική «αεροπειρατεία» Λουκασένκο

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν, αύριο, για να συζητήσουν το «περιστατικό» με την πτήση της Ryanair.

Στην Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο μίλησε για  «κρατική αεροπειρατεία» και «απαράδεκτο εξαναγκασμό» του αεροσκάφους να προσγειωθεί στο Μινσκ για να συλληφθεί δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό, επικριτικός του καθεστώτος Λουκασένκο. Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας της Πολωνίας διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ, ενώ επιβολή κυρώσεων ζητούν Γαλλία και Ιρλανδία.

Λευκορωσία: Κυρώσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι- «Να μη χρησιμοποιείται ο εναέριος χώρος της»

Η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic δε θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας,  η αεροπορική εταιρεία Ryanair καταγγέλλει περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας, ενώ η Λιθουανία κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μη χρησιμοποιούν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις διεθνείς πτήσεις. Την απαγόρευση του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας μετά την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της  Ryanair με στόχο την απαγωγή του αντικαθεστωτικού λευκορώσου δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό, ζήτησε και η Γαλλία.

Η Ryanair καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας που απέτρεψαν την πτήση FR4978 της Ryanair στο Μινσκ χθες (23 Μαΐου), η οποία ήταν μια πράξη αεροπορικής πειρατείας

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το βράδυ την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μινσκ. Δεκάδες Λευκορώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τελούν υπό το κράτος ευρωπαϊκών κυρώσεων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, δορυφόρο της Μόσχας.

ΥΠΕΞ: «Κρατική αεροπειρατεία» η σύλληψη του δημοσιογράφου από τη Λευκορωσία

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η αναγκαστική προσγείωση μπορεί να αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγο που προστατεύει την κυριαρχία επί του εναερίου χώρου των κρατών.

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη Προτάσεβιτς στο Μινσκ τον Μάρτιο του 2017- φωτογραφία ΑΡ

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη Προτάσεβιτς στο Μινσκ τον Μάρτιο του 2017- φωτογραφία ΑΡ 

Μητσοτάκης: Ενιαίο μέτωπο και αυστηρές συνέπειες σε Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση ψεύτικου συναγερμού για βόμβα και πολεμικών αεροσκαφών από το Μινσκ συνιστά επιθετική πράξη.

Ρομάν Προτάσεβιτς: Συνέλαβαν και την κοπέλα του που συνταξίδευε μαζί του

Ένα πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας, το οποίο βρίσκεται στο Βίλνιους, ανακοίνωσε σήμερα ότι μια από τις φοιτήτριές του, η 23χρονη Σοφία Σάπεγκα, η οποία συνταξίδευε με τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, επίσης συνελήφθη όταν η πτήση τους υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Τη σύλληψη της Σάπεγκα επιβεβαίωσε η οικογένειά της, όπως δήλωσε στο Reuters, ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου European Humanities. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σάπεγκα και ο Προτάσεβιτς βρίσκονταν σε διακοπές στην Ελλάδα.

Λευκορωσία: Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς και γιατί βρισκόταν στην Αθήνα

Yπενθυμίζεται ότι υπάρχει μαρτυρία Λιθουανού επιβάτη, ο οποίος είπε ότι όταν ο Προτάσεβιτς άκουσε ότι το αεροσκάφος θα άλλαζε πορεία, άνοιξε το ντουλάπι πάνω από το κάθισμα του αεροσκάφους, πήρε έναν φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που συνταξίδευαν.

Σύμφωνα με την ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η Σοφία Σάπεγκα είναι κοπέλα του Ρομάν Προτάσεβιτς,

Η Σάπεγκα, η οποία είναι Ρωσίδα πολίτης, μετέβαινε στο Βίλνιους για την προφορική εξέταση του μεταπτυχιακού της στο πανεπιστήμιο, απ΄όπου θα αποφοιτούσε έπειτα από πέντε χρόνια σπουδών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα.

«Ως αποτέλεσμα μιας μυστικής επιχείρησης από τις αρχές της Λευκορωσίας η φοιτήτρια συνελήφθη από την Διοίκηση της Ερευνητικής Επιτροπής της πόλης του Μινσκ με αβάσιμες και κατασκευασμένες κατηγορίες», αναφέρει η ανακοίνωση του πανεπιστημίου που προσθέτει: «Διαμαρτυρόμαστε κατά της αδικαιολόγητης κράτησης ενός μέλους της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

Λευκορωσία: Το Μινσκ απαντά ότι έδρασε νόμιμα – «Αβάσιμες οι κατηγορίες της ΕΕ»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες της ΕΕ και υπογράμμισε ότι έδρασε νόμιμα μετά την αναχαίτιση αεροσκάφους της Ryanair.

Η Λευκορωσία ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ έπειτα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ την κατηγορούν ότι έστειλε μαχητικό αεροσκάφος να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair προκειμένου να το αναγκάσει σε προσγείωση  και να συλλάβει τον αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς.  

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ικανά μας όργανα ακολούθησαν τους διεθνείς κανόνες», επεσήμανε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. 

Παράλληλα απέρριψε «τις αβάσιμες κατηγορίες» των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, όπως κατήγγειλε, «πολιτικοποιούν» την υπόθεση. 

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η λευκορωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ειδικούς να επισκεφθούν τη χώρα, αν αυτό χρειαστεί, προκειμένου να ερευνήσουν το περιστατικό. 

Από την πλευρά της η λευκορωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας εξέδωσαν «σύσταση» προς το πλήρωμα της Ryanair μετά την προειδοποίηση για βόμβα, όμως δεν το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ με απειλές. 

Λευκορωσία: «Φοβόμαστε για τη ζωή του δημοσιογράφου», λέει η αντιπολίτευση

Φόβους για τη ζωή του Λευκορώσου αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, εξέφρασε σήμερα η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

«Φοβόμαστε πραγματικά, όχι μόνον για την ελευθερία του, αλλά και για τη ζωή του», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο Sky News, η Τιχανόφσκαγια, η οποία έχει καταφύγει στη Λιθουανία, σημειώνοντας ότι ο Προτάσεβιτς είναι ένα πολύ προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ρωσία: ««Σοκαριστική» η αντίδραση της Δύσης        

Η Ρωσία χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις κατηγορίες της Δύσης εναντίον της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ, όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος.  

«Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει "σοκαριστικό" το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», σχολίασε σήμερα στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί «σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις». 

«Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: από την αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του. Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων», πρόσθεσε η Ζαχάροβα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top