Λευκορωσία: Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς και γιατί βρισκόταν στην Αθήνα

Γιατί συνελήφθη ο δημοσιογράφος από το καθεστώς Λουκασένκο

Το ρεπορτάζ του Βάιου Σύρρου για τους λόγους που ο Ρομάν Προτάσεβιτς βρισκόταν στην Ελλάδα/ Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (24/05/2021)

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση της Λευκορωσίας να εξαναγκάσει σε προσγείωση στο Μινσκ πτήση της Ryanair που ξεκίνησε από την Αθήνα κι είχε προορισμό το Βίλνιους, στην οποία επέβαιναν και 11 Έλληνες. Σκοπός ήταν να συλλάβει αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο.

Έφτασαν στη Λιθουανία οι 11 Έλληνες μετά την περιπέτεια στη Λευκορωσία

Λευκορωσία: Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς

Ο 26χρονος δημοσιογράφος εργαζόταν στη διαδικτυακή υπηρεσία ειδήσεων NEXTA που εδρεύει στην Πολωνία, η οποία μετέδιδε πλάνα διαμαρτυριών εναντίον του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, πέρυσι. Χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Telegram messenger για να κάνει μετάδοση εικόνων, σε μια εποχή που ήταν δύσκολο για τα ξένα μέσα να κάνουν απευθείας ανταπόκριση από το πρώην σοβιετικό κράτος.

Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε τον δημοσιογράφο Ρόμαν Προτασέβιτς στο Μινσκ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τον Μάρτιο του 2017- φωτογραφία ΑΡ 

Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τον Μάρτιο του 2017- φωτογραφία ΑΡ 

Λευκορωσία: Αναγκαστική προσγείωση σε πτήση από Αθήνα για Βίλνιους

Ο 26χρονος τώρα εργάζεται για το Belamova, ένα διαφορετικό κανάλι του Telegram. 

Έφυγε από τη χώρα το 2019, φοβούμενος τη σύλληψή του. Όμως συνέχισε να «πολεμά» το καθεστώς του Λουκασένκο ενώ ζούσε στην εξορία στη Λιθουανία, σε βαθμό που  κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους.

Ως έφηβος, ο Προτάσεβιτς έγινε αντιφρονών, επιτηρώντας την επιβολή του νόμου. Εκδιώχθηκε από ένα σχολείο με κύρος για συμμετοχή σε διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και αργότερα τον απέβαλαν από το δημοσιογραφικό πρόγραμμα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μινσκ.

Την Κυριακή, ο Προτάσεβιτς επέστρεφε στη Λιθουανία από την Ελλάδα, όπου παραβρέθηκε προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια.

«Αεροπειρατεία» Λευκορωσία: Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες εξτρεμισμού στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης μαζικών ταραχών και της υποκίνησης κοινωνικού μίσους, που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις στα τέλη της περασμένης χρονιάς. 

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο αν καταδικαστεί, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως 15 ετών.

Γιατί έχει στοχοποιηθεί ο Ρόμαν Προτάσεβιτς

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Skynews στη, Ρωσία, Ντιάνα Μαγκάιν, η NEXTA υπήρξε εξέχουσα «φωνή» της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, «δείχνοντας τι κάνει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο στη χώρα του και πώς προσπαθεί να καταστείλει την αντιπολίτευση». 

Όπως είπε η ίδια, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας έχει χαρακτηρίσει τη ΝΕΧΤΑ «εξτρεμιστική οργάνωση», προσπαθώντας να τρομάξει οποιονδήποτε στη Λευκορωσία ενεργεί με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. «Το ίδιο κάνει και για όσους βρίσκονται εκτός Λευκορωσίας» είπε. Τόνισε δε, ότι ο Λουκασένκο σαφώς και φοβάται τον Προτάσεβιτς.

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη Προτασέβιτς στο Μινσκ τον Μάρτιο του 2017- φωτογραφία ΑΡ

Στιγμιότυπο από τη σύλληψη Προτάσεβιτς στο Μινσκ τον Μάρτιο του 2017- φωτογραφία ΑΡ

Η αντίδραση του Προτάσεβιτς στην «αεροπειρατεία» της πτήσης της Ryanair

Στοιχεία από τον ιστότοπο flightradar24.com έδειξαν ότι το αεροπλάνο εκτράπηκε μόλις δύο λεπτά πριν από τη διέλευση στον λιθουανικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Προτάσεβιτς έπιασε το κεφάλι του με τα χέρια του, όταν συνειδητοποίησε ότι η πτήση κατευθυνόταν προς Μινσκ, αντί για τον προγραμματισμένο προορισμό στο Βίλνιους.

Λιθουανός επιβάτης, με το όνομα Mantas, είπε στο Reuters ότι ο Προτάσεβιτς σηκώθηκε από τη θέση του, άνοιξε ένα ντουλάπι, έβγαλε ένα φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Delfi της Λιθουανίας μετέδωσε τη μαρτυρία άλλου επιβάτη, σύμφωνα με την οποία, ο νεαρός μπλόγκερ είπε στους υπόλοιπους επιβάτες: «Θα υποστώ θανατική ποινή εδώ».  

Το τμήμα ελέγχου του οργανωμένου εγκλήματος της Λευκορωσίας ανέφερε πάντως, ότι  ο Προτάσεβιτς είχε τεθεί υπό κράτηση, αλλά λίγο αργότερα διέγραψε τη δήλωση από το κανάλι της στο Telegram.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top