«Είμαστε προετοιμασμένοι» - Η απάντηση της Ευρώπης στον εκβιασμό της Ρωσίας

Τι λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου

Επί ποδός βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. Έτοιμη να αντιδράσει η Ε.Ε., λέει η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν

Η Ρωσία κλείνει το φυσικό αέριο στην Πολωνία και τη Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε προετοιμασθεί για τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει μία συντονισμένη απάντηση, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Ουκρανία: Γενίκευση του πολέμου φοβάται η Δύση

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

 

Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία - Ποιες άλλες χώρες επηρεάζονται

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», επεσήμανε η ρωσική εταιρεία.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG επιβεβαίωσε την αναστολή των παραδόσεων από τη Gazprom. 

ρωσικό φυσικό αέριο

Πληρωμές σε ρούβλια θέλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις βαρύτατες κυρώσεις από τη Δύση, έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top