H Aρχαία Ελληνική Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Yale

Ξεκινά έρευνα για τα οφέλη της ελληνικής ελιάς με 300 εθελοντές φοιτητές

Yale University

Στις 19 και 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ ένα Συμπόσιο με τίτλο «Επιστροφή στο Μέλλον» με εκατοντάδες προσκεκλημένους. 

Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale Τάσσο Κυριακίδη, η κύρια ιδέα της εκδήλωσης είναι η εισαγωγή στη φιλοσοφία, τον πολιτισμό και στη σοφία της λιτότητας της αρχαιοελληνικής διατροφής.

Πρόγραμμα διατροφής για οκτώ εβδομάδες για να μην ξαναπάρεις κιλά!

Σε έναν κόσμο όπου η «πρόοδος» στη σύγχρονη διατροφή, στην πραγματικότητα είναι ανθυγιεινή, η επανεξέταση και η αναβίωση της αρχαίας ελληνικής κουζίνας επομένως, ενός μεσογειακού τρόπου ζωής, μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα προς ένα μέλλον υγιούς, βιώσιμης και φιλικής διατροφής προς ολόκληρο τον πλανήτη, μπορεί να «διδάξει», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ancient Greek Cuisine: Back to the future

Η ιδέα για το Συμπόσιο ήταν του διεθνώς πολυβραβευμένου Έλληνα βιοκαλλιεργητή Γιώργου Σακελλαρόπουλου, σε συνάντησή που είχε με τον Τάσσο Κυριακίδη το περασμένο καλοκαίρι στους βιολογικούς ελαιώνες του, στη Σπάρτη Λακωνίας. 

«Εκεί, μέσα στην καρδιά των ελαιώνων του και το μεγαλείο της ελληνικής φύσης, συζητούσαμε πώς να προχωρήσουμε μπροστά, έχοντας το βλέμμα μας στην αρχαιότητα και την ιστορία μας. Έτσι, δημιουργήθηκε η αφορμή για την ιδέα του Συμποσίου, με στόχο αφενός να συστήσουμε μέσω του Πανεπιστημίου του Yale σε ολόκληρο το κόσμο ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, που ήταν στην "τριάδα" της αρχαιοελληνικής διατροφής μαζί με το ψωμί και το κρασί, και αφετέρου να τα συνδέσουμε με την ιστορία μας, την Αρχαία Ελλάδα, την Αρχαία Σπάρτη, από το χθες στο σήμερα», σημειώνει και προσθέτει: «Για το Συμπόσιο επιλέχθηκαν τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των «βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου», καθώς είναι υψηλής ποιότητας και επιστημονικά αποδεδειγμένο, για τα πολλαπλά οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία».

yale ancient greek cuisine event

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργείται και το ερευνητικό έργο "Olives For Health" από τη Σχολή Δημόσιας υγείας του Yale, υπό την αιγίδα του Yale Olive Sciences and Health Institute, με στόχο την περαιτέρω έρευνα των ωφελειών στην υγεία μέσω της καθημερινής κατανάλωσης των συγκεκριμένων επιτραπέζιων βιολογικών ελιών, προσθέτει ο καθηγητής.

«Τον ρόλο της γαστρονομίας στο Συμπόσιο ανέλαβε ο ελληνικής καταγωγής σεφ Μιχάλης Ψιλάκης, ο οποίος έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, και με αστέρι Michelin. Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ που έχει μελετήσει για περισσότερο από 20 χρόνια τη διατροφική μας κληρονομιά, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο Yale, γαστρονομικές δημιουργίες βασισμένες σε αρχαιοελληνικές συνταγές που ακολουθούν και προάγουν την ίδια φιλοσοφία, δοσμένες στο σήμερα» κάνει γνωστό.

Τη δεύτερη μέρα θα γίνει γευσιγνωσία ελαιολάδων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο με τις αρχαιοελληνικές συνταγές.

elliniki diatrofi

Στόχος του σεμιναρίου είναι η αναβίωση της αρχαίας ελληνικής κουζίνας και του μεσογειακού τρόπου ζωής 

Ως άνθρωποι με ελληνική παιδεία δεν πρέπει να τρώμε μόνο για να επιβιώσουμε, αλλά και για να επικοινωνήσουμε πνευματικά και ψυχικά, όπως έκαναν και οι Αρχαίοι Έλληνες και επινόησαν το Συμπόσιο, επισημαίνει ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Yale. «Ίσως ήρθε η ώρα να στραφούμε σε παλιούς καιρούς και να απολαύσουμε έναν τρόπο ζωής αλλά και φαγητό που να πηγάζει από το παρελθόν. Ίσως ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά» συμπληρώνει το Ινστιτούτο YOSHI (Yale Olive Sciences and Health Institute) και οι κλινικές έρευνες.

Με αφορμή το Συμπόσιο, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Yale μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την αποστολή του Ινστιτούτου επιστημών ελιάς και υγείας. «Η αποστολή του είναι να διευκολύνει και να συντονίζει τη μελέτη, την έρευνα, τη διεπιστημονική εκπαίδευση που σχετίζονται με την ελιά και τα προϊόντα της. Η ίδρυση του Ινστιτούτου αναμένεται άμεσα από το Πανεπιστήμιο, ωστόσο από το 2018 και πλέον υποστηρίζεται από 70 διεθνείς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.»
 

Η έρευνα OlIVES FOR HEALTH 

Αυτή την περίοδο, μαζί με τον Δρ Βασίλη Βασιλείου καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, ο δόκτωρ Κυριακίδης ξεκινάει μια έρευνα με τίτλο "OLIVES FOR HEALTH", σε συνεργασία και με ερευνητές καθηγητές από το τμήμα καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, προκειμένου να εξετάσουν τα οφέλη της ελιάς στην υγεία.

Η ημερήσια κατανάλωση 3 γραμμαρίων ελιών παρέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους, συστατικά στα οποία έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. To ερευνητικό αυτό πρόγραμμα ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει δύο μήνες με τη συμμετοχή τεσσάρων σχολών του Πανεπιστημίου και περίπου 300 εθελοντές φοιτητές.

ereuna aimolipsia

Στα πλαίσια της έρευνας θα πραγματοποιηθεί αιμοληψία 

Ο Τάσσος Κυριακίδης διατυπώνει ότι πριν ξεκινήσει το διατροφικό - ερευνητικό πρόγραμμα θα γίνει αιμοληψία στους εθελοντές, ενώ στη συνέχεια και για έξι εβδομάδες θα προστεθούν στο καθημερινό μενού τους πέντε ελιές. Στο πέρας αυτού του διαστήματος θα επαναληφθεί νέα αιμοληψία καθώς ερευνούν δείκτες όπως HDL, LDL,CRP, κ.λπ.

Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων μάλιστα, ο καθηγητής εκτιμά ότι που θα προκύψουν πολλές εκπλήξεις. 

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά καθώς και στη βάση κλινικών ερευνών Clinicaltrials.gov.

Βιταμίνη D: Γιατί θεωρείται το «υπερόπλο» της υγείας μας

«Από τα μέχρι τώρα στοιχεία πάντως, διαπιστώνουμε ότι ένα τρόφιμο, όπως η ελληνική βιολογική ελιά, είναι ένα βιο-λειτουργικό τρόφιμο με εξαιρετικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέσα στους αιώνες η ελιά και το ελαιόλαδο βρισκόντουσαν στην "τριάδα" της διατροφής των Αρχαίων Ελλήνων».

Είναι ο «χρυσός» της Ελλάδας, υπογραμμίζει καταληκτικά, ο 'Ελληνας καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top