Ιστορική στιγμή για τη Φινλανδία: Εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Τη σκέψη αυτή αναζωπύρωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τον πόλεμο στην Ουκρανία (10/4)

Σύνταξη Μαρία Ψαρά

Η Φινλανδία ετοιμάζεται για μια ιστορική απόφαση, καθώς η χώρα εξετάζει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η συζήτηση, που αναζωπυρώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναμένεται να ξεκινήσει σοβαρά σήμερα, όταν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια λευκή βίβλο για την ασφάλεια. 

Συνομιλία Τζόνσον – Μπάιντεν για την ενίσχυση της Ουκρανίας 

Η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έχει επαναφέρει την προσοχή στις ανάγκες της Φινλανδίας σε θέματα ασφάλειας. Το σκανδιναβικό έθνος μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η υποστήριξη στη Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει διπλασιαστεί στο 60% τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μία δημοσκόπηση τη Δευτέρα έδειξε ότι το 68% των Φινλανδών υποστηρίζει την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, έναντι 12% που είναι κατά της κίνησης. Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση διαπιστώθηκε ότι μόνο έξι από τους 200 βουλευτές της Φινλανδίας τάχθηκαν κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ. 

«Το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας άλλαξε τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεσή της», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Annika Saarikko το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς ανακοίνωσε την αλλαγή της στάσης του Κεντρώου Κόμματός της σχετικά με την ένταξη. Ομοίως, οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν, επανεκτιμούν την επί μακρόν αντίθεσή τους στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.  

Ζελένσκι: Εκατοντάδες βιασμοί, ακόμη και μικρών παιδιών, από τους Ρώσους

Η σημερινή έκθεση για την ασφάλεια δεν θα πάρει θέση αυτή καθαυτή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ - αλλά το φινλανδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει στη συνέχεια τη λευκή βίβλο και θα δώσει τη σύστασή του στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο. Η Μάριν δήλωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί «πριν από τα μέσα του καλοκαιριού», με την προσδοκία ότι η Φινλανδία θα υποβάλει επίσημα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alexander Stubb, μακροχρόνιος υποστηρικτής της ένταξης στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο POLITICO ότι η υποβολή αίτησης είναι πιθανή έως τα μέσα Μαΐου. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα - τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τη Φινλανδία», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι το Ελσίνκι είναι ήδη στενά ευθυγραμμισμένο με τη συμμαχία. (Η Φινλανδία διαθέτει δεκάδες στρατιωτικά αεροσκάφη, έναν καλά εξοπλισμένο στρατό και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του ΝΑΤΟ). 

Ο Stubb δήλωσε ότι η ιστορία πάντα επηρέαζε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Φινλανδίας, με τη χώρα να κάνει μεγάλα άλματα σε σημαντικές συγκυρίες: «Κηρύξαμε την ανεξαρτησία μας με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπαγόταν κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Μπολσεβίκων το 1917- η Φινλανδία αποδέχθηκε την ειρήνη το 1944 χάνοντας τμήματα της Καρέλια- ενώ το 1991, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, καταθέσαμε αμέσως αίτηση για ένταξη στην ΕΕ». Η απόφαση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα είναι «μέρος μιας συνέχειας, μιας ιστορικής πορείας προς τη Δύση», πρόσθεσε ο Stubb.  

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Φινλανδία κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει κάποια μορφή υβριδικής επίθεσης εναντίον της χώρας ως απάντηση. Σε μια ένδειξη του τι θα μπορούσε να ακολουθήσει, αρκετοί ιστότοποι υπουργείων έπεσαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο φινλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, ενώ ένα ρωσικό αεροπλάνο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Πιθανό το αδιανόητο: Προς ένταξη στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία

Φυσικά, το νέο ενδιαφέρον της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ στηρίζεται σε μια ειρωνεία. Μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν εξυπηρέτησε την ενίσχυση της ίδιας της συμμαχίας που θέλει να υπονομεύσει. 

Η Φινλανδία δεν είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα που σκέφτεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας έχουν ξεκινήσει μια εσωτερική συζήτηση για την ένταξη στη συμμαχία, επίσης. Η Μαγκνταλένα Άντερσον, η πρωθυπουργός της Σουηδίας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «δεν αποκλείει με κανέναν τρόπο την ένταξη στο ΝΑΤΟ». 

Υπάρχουν προσδοκίες ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν μαζί στη συμμαχία. Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto δήλωσε τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ότι οι χώρες ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες. «Ας ελπίσουμε ότι αν λάβουμε παρόμοιες αποφάσεις θα μπορούσαμε να τις κάνουμε περίπου την ίδια στιγμή», δήλωσε.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top