«Παρατράγουδα» και στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή της Κύπρου 

Αντιδράσεις για το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή 

Με ένα βίντεο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Οδησσό, Μποροντιάνκα, Μαριούπολη και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ξεκίνησε η παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. 

Ζελένσκι στη Βουλή: Λέμε «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως λέγατε και εσείς

Αμέσως μετά, ο Ζελένσκι απευθύνθηκε στο κυπριακό Κοινοβούλιο, στην ειδική συνεδρίαση του οποίου παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και βουλευτές.

Το γεγονός πάντως ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν αναφέρθηκε στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο προκάλεσε την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, τόσο από την Πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου Αννίτα Δημητρίου, που πήρε τον  λόγο για να αναφερθεί στον «Αττίλα», όσο και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.            

Μητσοτάκης για Ζελένσκι: Ξέρουμε λόγω Κύπρου από επιθέσεις και απειλές

Ο Ζελένσκι στην ομιλία του ανέφερε πάντως ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα κρίνει την επιβίωση, όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. «Στόχος της Ρωσίας είναι να υπάρχει διχόνοια μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία λοιπόν, τους περισσότερους τους βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο, ή σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν είναι τόσο ισχυρή, η Ρωσία την βλέπει ως έδαφος προς κατάκτηση»  σημείωσε χαρακτηριστικά , για να συμπληρώσει ότι η εισβολή της Ρωσίας ξεκίνησε το 2014 με την κατάκτηση της Κριμαίας. 

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε και συγκεκριμένα μέτρα από την Κύπρο σε βάρος της Ρωσίας: Να κλείσουν όλα τα κυπριακά λιμάνια για Ρώσους, να σταματήσει η χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους, να σταματήσουν οι διπλές υπηκοότητες (σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να σταματήσει για Ρώσους που δεν υποστηρίζουν την εισβολή, ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν στοιχεία) και να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε την υποστήριξη της Κύπρου για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόεδρος Κυπριακής Βουλής: Η Κύπρος όπως και η Ουκρανία είναι θύματα εισβολής   

Όσον αφορά το γεγονός ότι η ομιλία του οποία δεν περιελάμβανε κάποια αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Πρόεδρος του κυπριακού Κοινοβουλίου Αννίτα Δημητρίου, πήρε το λόγο για να αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα.  
 
 
Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε μεταξύ άλλων:  
 
«Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα εισβολής και κατοχής μίας ισχυρότερης γείτονος χώρας. Το 1974, η Τουρκία, που ήταν και εγγυήτρια δύναμη, εισέβαλε στην Κύπρο με αιτιάσεις ασύμβατες με τις πάγιες αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, όπως σήμερα η Ρωσία, και έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας, ενός ευρωπαϊκού εδάφους. Για περισσότερο από 47 χρόνια, βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του διεθνούς δικαίου και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες νέων τετελεσμένων τόσο επί του εδάφους όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέρους των ευρύτερων επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας».  

Αναστασιάδης: Μας ενοχλεί ότι δεν υπήρξε αναφορά από τον Ζελένσκι στην τουρκική εισβολή 

Στην ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσω τηλεδιάσκεψης, παρέστη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά την ομιλία, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα. Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής, που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την ομιλία Ζελένσκι, ο Πρόεδρος είπε «δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω ή να κάνω πολιτικά σχόλια. Είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top