Ζελένσκι στη Βουλή: Λέμε «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως λέγατε και εσείς

«Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα γονάτιζαν την Ουκρανία»

Στον απόηχο της σφαγής στην Μπούτσα μίλησε στην ελληνική Βουλή ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια συγκλονιστική ομιλία που κράτησε περίπου 11 λεπτά.

Aπό την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή απουσίασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ δεν έδωσαν το «παρών» και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜέΡα25 εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιώργος Λογιάδης.

Η Ελλάδα θα ζητήσει τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

Ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Όρθιοι χειροκρότησαν οι Έλληνες βουλευτές τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόσο στο ξεκίνημα της ομιλίας του όσο και στο τέλος της / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Για πάνω από έναν μήνα ξυπνάω κάθε πρωί και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, την οποία καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι, που παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έχει μείνει όμως ούτε ένα κτίριο που να μην έχει βληθεί», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ξεκινώντας την ομιλία του.

«"Ελευθερία ή θάνατος", έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα»

«Είμαστε στενά δεμένοι. «Ελευθερία ή θάνατος», έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα», πρόσθεσε.

«Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Υπήρξε το λίκνο της ελληνικής κοινότητας επί αιώνες και έχτιζαν το μέλλον τους. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικής παρουσίας εκεί. Η υπερχιλιετής ειρηνική συνύπαρξη είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας έχει αποτυπωθεί... Και με την Ελλάδα έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός», σημείωσε ο Ζελένσκι, λέγοντας πως, εκτός της Μαριούπολης, απειλείται και η Οδησσός.

«Μια νέα “Φιλική Εταιρεία” μπορεί να δημιουργηθεί σήμερα, στην Ελλάδα. Και να σώσει και την Ουκρανία και τους Έλληνες στην Ουκρανία», σημείωσε ο Ζελένσκι. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν δύο ελληνικής καταγωγής πολίτες της Μαριούπολης, που μίλησαν στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό, χρησιμοποιώντας τον όρο «συμπατριώτες». Και οι δύο, όπως είπαν, είναι μαχητές κατά των ρωσικών στρατευμάτων, με τον έναν εξ αυτών να δηλώνει ότι είναι ενταγμένος στο Τάγμα Αζόφ.

Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Απουσίασαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Η ειρηνική Μαριούπολη βρίσκεται σε καταστροφική στιγμή. Η Ελλάδα ήταν πάντα δίπλα μας για να ανθίζει η πόλη. Σήμερα οι Ρώσοι ναζιστές την έχουν καταστρέψει κατά 90%. Συμπατριώτες, έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και πεθαίνουν χιλιάδες», είπε ο πρώτος.

«Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν τώρα που μιλάμε κάτω από τα καταστραμμένα κτίρια. Ο εχθρός δεν τους αφήνει να φύγουν από την πόλη και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε», σημείωσε ο δεύτερος ομιλητής.

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη βοήθεια που έχει στείλει»

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε «από καρδιάς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική και τη στρατιωτική βοήθεια, που απέστειλε, αλλά και για τη συμμετοχή της στις κυρώσεις που αποφάσισε ο δημοκρατικός κόσμος». 

«Παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας ως μέλη της ΕΕ για να οργανώσουμε καλύτερα την όποια διάσωση μπορεί να γίνει στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα γονάτιζαν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έμεινε όρθια και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε αυτό που δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί μαζί», υπογράμμισε.

«Να μη δεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα γίνουν Θερμοπύλες»

«Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες, που πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά να διώξουμε άπαξ και δια παντός τα ρωσικά στρατεύματα. Για να μάθει κάθε επιτιθέμενος, πως όποιος επιλέγει τον πόλεμο θα χάσει», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, σημειώνοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν άμαχους βάσει σχεδίου.

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να επεκταθούν οι κυρώσεις για όλες τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Τασούλας: Καταδικάσαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εισβολή της Ρωσίας

Τη διαδικασία στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας άνοιξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με μία σύντομη προσφώνηση, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές.

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ουκρανίας, με ιδιαίτερη τιμή και ειλικρινή αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην ελληνική Βουλή. Η ιστορική σημερινή συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενο ουκρανικό λαό, του οπίου δημοκρατικά ηγείστε. Έναν λαό αγωνιζόμενο ηρωικά απέναντι στη ρωσική εισβολή που εδώ και 43 μέρες γίνεται ολοένα και ποιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε από την πρώτη μέρα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εισβολή της Ρωσίας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Ο κ. Τασούλας είπε πως η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυηα με πράξεις στην Ουκρανία και είπε πως - μεταξύ άλλων - ανέλαβε την αναοικοδόμηση του νοσοκομείου της Μαριούπολης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top