Στόλτενμπεργκ: Σοβαρές συνέπειες αν η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων

«Μεγάλο λάθος του Πούτιν η εισβολή στην Ουκρανία»

Η άφιξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σϋνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Μεγάλο λάθος του Πούτιν» χαρακτήρισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προσερχόμενος την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής, είπε πως ο Πούτιν έχει υποτιμήσει τη δύναμη του ουκρανικού λαού, τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεών του».

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως οι σύμμαχοι έχουν παράσχει υποστήριξη στην Ουκρανία για να βοηθήσουν το «θεμελιώδες δικαίωμά της στην άμυνα», αλλά υπογράμμισε για άλλη μία φορά ότι το βασικό καθήκον της στρατιωτικής συμμαχίας είναι η άμυνα και η προστασία των μελών του ΝΑΤΟ.

Kομβικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης για το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν κηρυχθεί ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία σημαίνει ότι η συμμαχία θα πρέπει να επιτεθεί μαζικά στη ρωσική αεράμυνα: «Τότε ο κίνδυνος μεταξύ ενός πλήρους πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είναι πολύ υψηλός».

Μητσοτάκης ΝΑΤΟ  Μητσοτάκης ΝΑΤΟ  Μητσοτάκης ΝΑΤΟ

Εικόνες από την άφιξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και τις συνομιλίες του στην αίθουσα πριν την έναρξη της Συνόδου

Εξάλλου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση στο έδαφος του ΝΑΤΟ. «Είμαστε η ισχυρότερη συμμαχία στον κόσμο. Όσο είμαστε ενωμένοι, είμαστε ασφαλείς», είπε.

Ο Μπλίνκεν είπε και επίσημα ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση της σύγκρουσης – θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει εκτεταμένες και σοβαρές συνέπειες. Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, γίνεται ακόμα πιο εμφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος μόλυνσης. Μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», είπε.

Πάντως, κατέστησε για άλλη μία φορά σαφές ότι το ΝΑΤΟ, παρά τη στρατιωτική του υπεροχή, αποκλείει τη στρατιωτική επέμβαση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Καταλήγοντας, έκανε λόγο για «reset» για την άμυνα του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα.

«Το πρώτο βήμα είναι η ίδρυση τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία», εξήγησε.

Τζόνσον: Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος». 

«To NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία», σημείωσε ο Καναδός Πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τόνισε την ενότητα για την στήριξη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από την πλευρά του Πούτιν, καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία. 

Πρωθυπουργός Εσθονίας: Το ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει τον εγκληματία πολέμου Πούτιν

Την εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εξέφρασε η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Ο Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν κάνει βήματα «για να μας τρομάξει» και «να μας αποτρέψει από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία περισσότερο ή να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», εκτίμησε η Κάλας.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Πρέπει να σταματήσουμε τον εγκληματία πολέμου», κατέληξε.

Aνησυχεί για τα εργοστάσια χημικών ο Σλοβένος πρωθυπουργός 

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφή μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργό, Γιάνες Γιάνσα κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εργοστάσια χημικών και παρόμοιες εγκαταστάσεις. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας», σημείωσε. 

Ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, σκοπίμως για λόγους τακτικής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα ήταν «πολύ απερίσκεπτο». 

«Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας

Επίσης ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σημείωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει πιθανώς τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ τα ερχόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

«Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής τώρα», δήλωσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Ίσως να είναι η Πολωνία, ίσως να είναι οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κανείς στην Ευρώπη, ακόμακαι αυτές οι χώρες που βρίσκονται μακριά από τα απευθείας σύνορα με τη Ρωσία, ακόμη και αυτές οι χώρες δεν είναι ασφαλείς σήμερα», υπογράμμισε ο Ναουσέντα.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top