Πόλεμος στην Ουκρανία: Ορθόδοξοι βομβαρδίζουν ορθόδοξους  

Δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια κατέστρεψαν οι Ρώσοι

Εκτός από τον στρατιωτικό πόλεμο, στην Ουκρανία μαίνεται και εκκλησιαστικός πόλεμος μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας. Χριστιανός σκοτώνει Χριστιανό, δεκάδες ναοί καταστρέφονται, με τους άμαχους πιστούς να είναι τα θύματα μιας «ιερής»  διαμάχης που ξεκίνησε το 2018. 

Η ελληνική εκκλησία στο Κίεβο

Η ελληνική εκκλησία στο Κίεβο    

Στο κάδρο του πολέμου στην Ουκρανία η Ελλάδα με αφορμή τους S – 300
 

Ο πατέρας Ανδρέας που λειτουργεί στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Οδησσό, βρίσκεται στη μέση μιας άγριας διαμάχης μεταξύ ομόδοξων.  

«Αυτά τα κομμάτια είναι «δώρα» του ρωσικού κόσμου που απελευθερώνει τους ρωσόφωνους» δηλώνει στην απεσταλμένη του Star Κατερίνα Ρίστα. 

Συντρίμμια από τις επιθέσεις των Ρώσων και στο κτίριο της ελληνικής εκκλησίας στην Οδησσό

Συντρίμμια από τις επιθέσεις των Ρώσων και στο κτίριο της ελληνικής εκκλησίας στην Οδησσό 

Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εισβάλλουν στο Κίεβο

Πάνω από 28 εκκλησίες και μοναστήρια στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί από την αρχή του πολέμου. Εμβληματικοί ναοι σε Ντονέτσκ, Ζίτομιρ, Λουγκάνσκ, Χάρκοβο, Τσέρνιχιβ και Κίεβο έγιναν στάχτη

Στο Κίεβο η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στεκόταν υπερήφανη εδώ και 150 χρόνια.  Άντεξε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γλίτωσε και από τους Ναζί, αλλά όχι από τους Ρώσους…

Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κίεβο η οποία βομβαρδίσθηκε από τους ορθόδοξους Ρώσους

Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κίεβο η οποία βομβαρδίσθηκε από τους ορθόδοξους Ρώσους 

«Προσευχόμαστε και ευλογούμε τα όπλα ώστε οι σφαίρες να μην σκοτώσουν Ουκρανούς και σε κάθε περίπτωση να μην πονέσουν κάποιον ή κάτι άλλο, αλλά μόνο τον διάβολο» δηλώνει στρατιωτικός ιερέας. 

Ουκρανός ορθόδοξος ιερέας ευλογεί τα όπλα

Ουκρανός ορθόδοξος ιερέας ευλογεί τα όπλα   

Εικόνες αποκάλυψης και στο Τσερνίχιβ.  «0 άνθρωποι ήταν εδώ, τα σπίτια τους είχαν βομβαρδιστεί και είχαν καεί.  Κρύβονταν εδώ.  Μας χτυπούν, οι ορθόδοξοι αδελφοί μας»  αναφέρεται σε μία ακόμα συγκλονιστική δήλωση στο ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.  

Πώς ξεκίνησε ο εκκλησιαστικός πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας  

Ο εκκλησιαστικός πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2018, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Bαρθολομαίος αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας. Η Ρωσία όμως είχε άλλα σχέδια. Ο Πατριάρχης της Μόσχας Κύριλλος ήθελε ακόμη και η… πίστη των Ουκρανών να έχει τις ευλογίες του Πούτι. Τώρα, πολλοί ιερείς της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, βλέποντας τον Πατριάρχη Μόσχας να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον του πολέμου, του γυρνούν την πλάτη και ...τιμωρούνται.  

Ο πατέρας Ιουάν αναρωτιέται γιατί έκανε πρόσφατα ένα αντιπολεμικό κήρυγμα.  Προφυλακίστηκε και τιμωρήθηκε από έναν νέο νόμο για οποίον απαξιώνει τις ρωσικές δυνάμεις.  

«Πιστεύω ότι για κάθε αίμα που πέφτει, όσο και αν προσπαθείς να το δικαιολογήσεις,  είναι αμαρτία. Το αίμα είναι στο χέρι του ανθρώπου που το σκόρπισε. Όταν δίνεται μια διαταγή, το αίμα είναι στο χέρι αυτού που έδωσε την εντολή. Το υποστηρίζεις ή  διαφορετικά σωπαίνεις» αποκαλύπτει Ρώσος ιερέας στο BBC.    

H λιμουζίνα, το εξοχικό και τα... δώρα του Πατριάρχη της Μόσχας  

Ο Πατριάρχης της Μόσχας, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα, εν μέσω πολέμου, αγοράζει νέα αλεξίσφαιρη λιμουζίνα με ειδική παραγγελία από τις ΗΠΑ, αξίας 200.000 δολαρίων. Bρίσκει καταφύγιο στην πολυτελή εξοχική του κατοικία στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας,  στην πόλη Γκελεντζίκ και δωρίζει εικόνες σε Ρώσους στρατηγούς! 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top