Στο κάδρο του πολέμου στην Ουκρανία η Ελλάδα με αφορμή τους S – 300

H πρόκληση Ακάρ για «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου» και η διάψευση

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία και πυραύλους S-300, προκειμένου να ενισχύσει την αντιαεροπορική Άμυνα της χώρας, απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις. Αυτή η εξέλιξη όμως βάζει στο «κάδρο» και την Ελλάδα, όπως εξήγησε από το Πεντάγωνο ο αμυντικός συντάκτης του Star Κώστας Συμεωνίδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Δοκιμαστική εκτόξευση S - 300 στη Σούδα

Δοκιμαστική εκτόξευση S - 300 στη Σούδα (φωτογραφία Ευρωκίνηση) 

ΝΑΤΟ: Ο χάρτης με τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Ευρώπη  
 

Και αυτό γιατί η χώρα μας είναι μια από τις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτει το ρωσικό σύστημα S-300. Οι άλλες είναι η Βουλγαρία και η Σλοβακία. Η τελευταία μάλιστα φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη να στείλει πυραύλους τέτοιου τύπου στο Κίεβο. 

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει προς το παρόν κάποιο αίτημα από τη Συμμαχία για αποστολή S-300 στην Ουκρανία και σίγουρα η Αθήνα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν τελικά οι εταίροι μάς ζητήσουν κάτι τέτοιο. 

Ουκρανία: Στην περιοχή του Ουμάν φθάνει ο Γενικός Πρόξενος Μ. Ανδρουλάκης

Για την ώρα, πλοία του ΝΑΤΟ-βρετανικά και αμερικανικά-χρησιμοποιούν αυτές τις μέρες το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να ξεφορτώσουν πολεμικό υλικό με προορισμό την Πολωνία και τη Ρουμανία.  Την ίδια ώρα η Τουρκία που παίζει το καλό παιδί του ΝΑΤΟ βρήκε την ευκαιρία να προτείνει συνεκμετάλευση του Αιγαίου.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ  Φλώρος:  Δεν παραχωρούμε οπλισμό που αδυνατίζει την άμυνά μας    

Για το ενδεχόμενο να στείλουμε πυραύλους S-300 στην Ουκρανία ρωτήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. 

«Φυσικά και δεν εξετάζεται κανένα απολύτως ενδεχόμενο παραχώρησης ή διάθεσης οπλισμού, το οποίο αδυνατίζει την Άμυνα της χώρας».  
Πρόκληση από Ακάρ με αναφορά σε συζήτηση για «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου»  

Την ίδια ώρα όμως, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επανέρχεται στην τακτική των προκλήσεων, κάνοντας λόγο για πρόταση «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου»! 

Ελλάδα – Τουρκία: Ο χαλβάς της Εμινέ «γλύκανε» Μητσοτάκη – Ερντογάν! 

Για την Αθήνα τέτοιο ζήτημα ούτε υφίσταται ούτε έχει τεθεί, καθώς η Άγκυρα αρνείται μέχρι στιγμής το Διεθνές  Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο θα επέτρεπε την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σύμφωνα με τους κανόνες του, ενώ δε δέχεται μέχρι στιγμής και την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.      

Κατηγορηματική διάψευση Ακάρ από Παναγιωτόπουλο

Πριν από λίγο διεύψευσε κατηγορηματικά του ισχυρισμούς Ακάρ ότι η «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου» συζητήθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση, o Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με δήλωσή του στην οποία αναφέρει: 

«Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις  μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“,  και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί». 
 

       

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top