Ουκρανία: Ανοιχτός ο Ζελένσκι για συνάντηση με τον Πούτιν στο Ισραήλ

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν «ψευδοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα

Ρεπορτάζ του Star με εικόνες αποτυπώνουν όλη την φρίκη του πολέμου που μένεται εδώ και 17 ημέρες στην Oυκρανία

Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Κίεβο και αποκλείουν τη Μαριούπολη

Μιλώντας κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα. 

Είπε, επίσης, ότι η Δύση θα έπρεπε να εμπλακεί περισσότερο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, όμως χαιρέτισε τις προσπάθειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και ανέφερε πως πρότεινε στον Μπένετ τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

«Για το Κίεβο, πόσες χιλιάδες θύματα θέλετε να έχουμε; Εάν θέλουν να ισοπεδώσουν την ιστορική μνήμη της Ουκρανίας και ένα κομμάτι της ιστορίας της Ευρώπης, βεβαίως μπορούν να το κάνουν. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας το κάνουν» δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος. 

«Για την απαγόρευση πτήσεων, η απάντηση είναι σχετικά απλή. Κάποιοι εκπρόσωποι - ηγέτες της Δύσης, κάθονται καμιά φορά σε καφενεία και συζητούν για τον κόσμο και πώς ξαναφτιάχνεται αυτός στο μυαλό τους. Προφανώς δεν θα ήταν αυτοί που θα προσπαθούσαν να κλείσουν τους δικούς μας αιθέρες. Δεν το εννοώ για όλους. Απλώς απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση να καταλάβουν οι ηγέτες ποια είναι η δικιά μας θέση. Επίσης, βεβαίως, υπάρχουν τα αντιαεροπορικά και είναι κάτι, το οποίο μπορούμε και εμείς να βρούμε ή είναι ευπρόσδεκτα από όσους θέλουν να μας τα δώσουν. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία κάποιων χωρών αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμα και να αγοράσουμε αντιαεροπορικά συστήματα». 

Ουκρανία: Αγωνία για τον εγκλωβισμένο Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη

«Για τους βομβαρδισμούς στο μαιευτήριο και γενικότερα, τι να πω; Πώς να αξιολογήσεις μια τέτοια πράξη; Μια τρομοκρατική ενέργεια; Τι άλλο να πω; Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους να κάνουν τέτοια πράγματα σήμερα. Δεν έχει σημασία να γίνεται αυτό μόνο μια φορά. Ένας φούρνος να ανατιναχθεί και να σκοτωθούν άνθρωποι, μας στεναχωρεί. Αυτά που θα συμβούν στο μέλλον, κανείς δεν τα ξέρει. Ακούω φοβερά πράγματα, πχ για χημικά. Όταν έρχονται δεκάδες τέτοια εκφοβιστικά μηνύματα, προφανώς αγχώνεσαι» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου. 

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε στον Ζελένσκι να παραδοθεί» λέει η Jerusalem Post 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Jerusalem Post, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο να δεχτεί την προσφορά του Πούτιν για τερματισμό του πολέμου και ουσιαστικά να παραδοθεί. 

Σύμφωνα με  Ουκρανό αξιωματούχο, ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του Μπένετ. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού. 

«Αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά», είπε ο Μπένετ. Η απάντηση του Ζελένσκι ήταν κοφτή: «Σε ακούω», είπε.

Ουκρανία: Δυνατές εκρήξεις και πυροβολισμοί κοντά στο κέντρο του Κιέβου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παρότρυνση αυτή δεν άρεσε στον Ουκρανό πρόεδρο και τουςσυμβούλους του. 

«Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή»  δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος. 

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν «ψευδοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να διεξάγουν ένα «ψευδοδημοψήφισμα» στη Χερσώνα, την ουκρανική πόλη που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Χερσώνας είπε στο Reuters ότι θέλει να δημιουργήσει μια νέα αποσχισθείσα δημοκρατία, όπως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Η Μόσχα προειδοποιεί την ΕΕ για αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Μόσχας για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Νικολάι Κόμπρινετς δήλωσε πως η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, αλλά είναι και έτοιμη για σκληρή αντιπαράθεση στον τομέα, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτή η αντιπαράθεση.

«Γονατίζουν» τη Ρωσία με νέες κυρώσεις σε εμπόριο, ενέργεια, μεταφορές

Ο ίδιος δήλωσε πως η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την ΕΕ να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό.

«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επωφεληθεί απ' αυτό - έχουμε πιο ανθεκτικές στο χρόνο προμήθειες και πιο γερά νεύρα», δήλωσε ο Κόμπρινετς μιλώντας στο Ιντερφάξ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top