«Γονατίζουν» τη Ρωσία με νέες κυρώσεις σε εμπόριο, ενέργεια, μεταφορές

Πτώση του διαστημικού τους σταθμού 500 τόνων στη Γη «βλέπουν» οι Ρώσοι

 

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των προσώπων του περιβάλλοντος του προέδρου της, του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενισχύθηκαν περαιτέρω χθες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με στόχο να γονατίσει η ρωσική οικονομία και να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης του «βάρβαρου πολέμου» στην Ουκρανία, όπως τον χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Ουκρανία: Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Κίεβο και αποκλείουν τη Μαριούπολη

 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν

 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν

Εμπόριο

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν τη ρήτρα του «ευνοούμενου κράτους» που είχαν χορηγήσει στη Ρωσία. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα εισαγόμενα ρωσικά προϊόντα.

Σύνοδος Κορυφής: Ανοιχτός ο δρόμος της ΕΕ για την Ουκρανία    

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν επίσης την εισαγωγή θαλασσινών, βότκας και ρωσικών διαμαντιών. Στην ΕΕ, η απαγόρευση αφορά τον σίδηρο και τον χάλυβα.

Μπάιντεν: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία- Εμπάργκο σε βότκα, χαβιάρι και διαμάντια

Τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ θα απαγορευτεί η εξαγωγή ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι είχαν ήδη χάσει την πρόσβασή τους στον τεχνολογικό εξοπλισμό και τους ημιαγωγούς για τη στρατιωτική και πετρελαϊκή βιομηχανία τους, μετά την απαγόρευση εξαγωγών αυτών των ειδών από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ενέργεια

Την Τρίτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε το παράδειγμά τους σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2022 θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Εμπάργκο της Ελλάδας σε Ρώσους καλλιτέχνες - Μποϊκοτάζ και στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι διχάζονται, δεδομένου ότι πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΕΕ σχεδιάζει ωστόσο επενδύσεις ώστε να περιορίσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φέτος. Απαγορεύει επίσης στους Ευρωπαίους να κάνουν νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα-κλειδί για τη Ρωσία.

Άτυπη Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Chateau de Versailles στις Βερσαλλίες

Άτυπη Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Chateau de Versailles στις Βερσαλλίες

Η Gazprom, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, είναι μεταξύ των εταιρειών που δεν μπορούν πλέον να δανείζονται από τις δυτικές αγορές.

Σε μια άλλη, συμβολική κίνηση, ανεστάλη η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού Nord Stream 2, με τον οποίο θα αυξάνονταν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Η εταιρεία που τον διαχειρίζεται υπέβαλε αίτημα πτώχευσης.

Οικονομικός τομέας

Ο χρηματοοικονομικός τομέας στοχοθετήθηκε από την αρχή, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Οι κυρώσεις επεκτάθηκαν σταδιακά και στη Λευκορωσία.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες έβαλαν στο στόχαστρο την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, απαγορεύοντας κάθε συναλλαγή και παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της. Το ρούβλι βρίσκεται έκτοτε σε ελεύθερη πτώση, σε σχέση με το δολάριο.

Ένα επίσης σοβαρό πλήγμα ήταν ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift. Ο αποκλεισμός αφορά και τις τράπεζες της Λευκορωσίας.

Για να αποφευχθεί μια παράκαμψη των κυρώσεων, η ΕΕ τις διεύρυνε για να συμπεριλάβει τα κρυπτονομίσματα και άλλα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επένδυαν οι Ρώσοι για να σώσουν τις οικονομίες τους από την κατάρρευση του ρουβλίου.

Τραυματίας του πολέμου στην Ουκρανία

Τραυματίας του πολέμου στην Ουκρανία

Τα πρόσωπα

Εκατοντάδες προσωπικότητες και ολιγάρχες έχουν στοχοθετηθεί μέχρι τώρα: μεταξύ αυτών είναι και ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και τα μέλη του στενού κύκλου του, όπως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Κυρώσεις έχουν επιβληθεί στους 386 βουλευτές που στήριξαν την εισβολή στην Ουκρανία, στον επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν, στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς...

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις περιλαμβάνουν και απαγόρευση εισόδου στις χώρες της ΕΕ, αλλά και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών και των Ρώσων αξιωματούχων. Μια συνεργάτιδα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να χάσει σύντομα το πολυτελές διαμέρισμά της στο Λονδίνο.

Η Ουάσινγκτον έκανε ένα βήμα πιο πέρα, συγκροτώντας μια ομάδα εισαγγελέων που θα αναλάβουν να ασκήσουν διώξεις σε «διεφθαρμένους Ρώσους ολιγάρχες».

Ένα παιδί κοιτάζει έξω από to παράθυρο λεωφορείου του καθώς οι πολίτες απομακρύνονται από το Irpin της Ουκρανίας

Ένα παιδί κοιτάζει έξω από to παράθυρο λεωφορείου του καθώς οι πολίτες απομακρύνονται από το Irpin της Ουκρανίας

Οι μεταφορές

Ο εναέριος χώρος όλων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έκλεισε σχεδόν αμέσως για τα ρωσικά αεροσκάφη. Αεροπορικές εταιρείες όπως η καζακική Air Astana ή η τουρκική Pegasus Airlines ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις πτήσεις τους προς τη Ρωσία, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι κυρώσεις.

Ο τομέας της αεροναυπηγικής πλήττεται γενικότερα: απαγορεύτηκε η εξαγωγή αεροσκαφών, ανταλλακτικών και εξοπλισμού, σταμάτησε η συντήρηση ρωσικών αεροσκαφών από την Airbus και την Boeing ενώ το Λονδίνο απαγόρευσε επίσης να ασφαλίζονται τα ρωσικά αεροπλάνα.

Τα λιμάνια πολλών χωρών έκλεισαν για τα πλοία υπό ρωσική σημαία. Πολλές μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διέκοψαν τις παραδόσεις τους στη Ρωσία.

Κατεστραμμένα ρωσικά τανκς  σε κεντρικό δρόμο μετά από μάχες κοντά στο Brovary, βόρεια του Κιέβου

Κατεστραμμένα ρωσικά τανκς  σε κεντρικό δρόμο μετά από μάχες κοντά στο Brovary, βόρεια του Κιέβου

Μέσα ενημέρωσης

Η ΕΕ απαγόρευσε τη μετάδοση των κρατικών ρωσικών μέσων RT και Sputnik.

Το Facebook και το YouTube αποφάσισαν από την πλευρά τους να μπλοκάρουν τη μετάδοση αυτών των μέσων στην Ευρώπη. Το YouTube ανακοίνωσε σήμερα ότι μπλοκάρει σε όλον τον κόσμο τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη ρωσική κυβέρνηση.

Το Twitter μπλοκάρει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην ΕΕ

Το Google ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει τη δυνατότητα των μμε που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος να αποκομίζουν κέρδη μέσα από τις πλατφόρμες του.

Πτώση του διαστημικού τους σταθμού 500 τόνων στη Γη «βλέπουν» οι Ρώσοι

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, υποστήριξε σήμερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, και ζήτησε την άρση τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής. Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «'την προσθαλάσσωση' ή 'την προσγείωση' του ISS που ζυγίζει 500 τόνους».

Ο επικεφαλής της Roscosmos δημοσιεύει ένα χάρτη του κόσμου όπου θα μπορούσε να πέσει ο σταθμός και υποστηρίζει πως η Ρωσία είναι σε μεγάλο βαθμό προφυλαγμένη.

«Όμως οι πληθυσμοί άλλων χωρών, ιδιαίτερα αυτών που διοικούνται από τα 'σκυλιά του πολέμου' (σ.σ.: τους Δυτικούς), θα πρέπει να σκεφτούν το τίμημα των κυρώσεων σε βάρος της Roscosmos», γράφει χαρακτηρίζοντας «τρελούς» αυτούς που επέβαλαν αυτά τα μέτρα αντιποίνων.

Ιταλία: Κατασχέθηκε το μεγαλύτερο ιστιοφόρο γιοτ στον κόσμο Ρώσου ολιγάρχη

Η Ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε στο λιμάνι της Τεργέστης το σούπεργιοτ Sailing Yacht A, του Ρώσου ολιγάρχη Αντρέι Ιγκόρεβιτς Μελνιτσένκο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιστιοφόρο γιοτ στον κόσμο, αξίας 530 εκατομμυρίων ευρώ, 143 μέτρων μήκους και 25 μέτρων πλάτους. Η κατάσχεση εντάσσεται στα μέτρα σε βάρος Ρώσων δισεκατομμυριούχων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μελνιτσένκο χαρακτηρίζεται από τον ιταλικό Τύπο "ο βασιλιάς του άνθρακα και των λιπασμάτων", καθώς του ανήκουν ο όμιλος λιπασμάτων EuroChem Group και η εταιρεία άνθρακα SUEK.

To Sailing Yacht A είναι σχεδιασμένο από τον Φίλιπ Σταρκ και έχει ναυπηγηθεί από τη Nobiskrug στη Γερμανία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top