Σύνοδος Κορυφής: Ανοιχτός ο δρόμος της ΕΕ για την Ουκρανία    

Τι δήλωσαν από τις Βερσαλλίες Ντερ Λάιεν,  Σαρλ Μισέλ και Μακρόν   

Μήνυμα σθεναρής και σταθερής υποστήριξης στην Ουκρανία, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, αλλά και ενεργειακής αυτονομίας, έστειλαν οι επικεφαλής της ΕΕ και ο Γάλλος πρόεδρος από τις Βερσαλλίες της Γαλλίας, διαμηνύοντας παράλληλα ότι ο δρόμος της Ευρώπης είναι ανοιχτός για το Κίεβο μετά τη ρωσική επίθεση.

Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βεσαλλίες    Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βεσαλλίες    

Ζελένσκι: «Η Ρωσία έχει στείλει Σύρους μισθοφόρους στην Ουκρανία»     

Στη συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης, στην εισαγωγή του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του Star Μαρία Ψαρά, ότι  «η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε την ενότητά της. Καταφέραμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε σθεναρά τον ουκρανικό λαό. Θέλουμε να πούμε στους Ουκρανούς φίλους μας ότι είναι πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Θα δεσμευτούμε για την ενίσχυση των δεσμών με τον ουκρανικό λαό».

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ στις Βερσαλλίες: Διακήρυξη για Ουκρανία – ενέργεια 

«Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή, διότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», είπε επίσης ο Σαρλ Μισέλ. 

Oύρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Τα πεπρωμένα μας συνδέονται με αυτά της Ουκρανία  

«Τα πεπρωμένα μας συνδέονται. Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι επίθεση εναντίον όλων των αρχών που αγαπάμε» τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Για την ενεργειακή έλλειψη η πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε:  «Πρέπει να επεξεργαστούμε ένα νέο σχέδιο για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, έτσι ώστε τα αποθέματα μας να είναι γεμάτα κατά 90% μέχρι την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους».

Η ντερ Λάιεν  ανακοίνωσε πως «θα υιοθετήσουμε ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία».

Μακρόν: Έτοιμοι για  νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας  

Από την πλευρά του οι «οικοδεσπότης» Μακρόν δήλωσε: 

Σολτς - Μακρόν: Ζήτησαν από τον Πούτιν άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία

«Η επιλογή της Ρωσίας, του Προέδρου Πούτιν, ήταν να φέρει τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη. Αποφασίσαμε να παράσχουμε πρωτοφανή στήριξη στην Ουκρανία. Χώρες που μέχρι τώρα είχαν παράδοση ουδετερότητας, όπως η Σουηδία, αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συγκεκριμένη υποστήριξη προς την Ουκρανία» 

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε περαιτέρω κυρώσεις. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Διατηρούμε την πίεση στη Ρωσία, διατηρούμε έναν απαιτητικό διάλογο σε συνεργασία με το Γερμανό καγκελάριο.  Η ευρωπαϊκή κυριαρχία μπορεί να φαινόταν για κάποιους σαν ένα σύνθημα, αλλά σήμερα όλοι κατανοούν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη. (...) Τα τρόφιμά μας, η ενέργειά μας, η άμυνά μας είναι επίσης θέματα κυριαρχίας. (...) Είναι να έχεις τη δυνατότητα να παραμένεις ανοιχτός χωρίς να είσαι εξαρτημένος". Ο δρόμος προς την Ευρώπη μας είναι ανοιχτός για την Ουκρανία».  

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή διακήρυξη των Βερσαλλιών οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» και «υπονομεύει την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια».

Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι «η Ρωσία και η συνεργός της, Λευκορωσία, φέρουν πλήρη ευθύνη» και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι πλήττουν αδιάκριτα αμάχους. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να κινήσει έρευνα και ζήτησαν να υπάρξει άμεση μέριμνα για την ασφάλεια και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top