Σύνοδος Κορυφής ΕΕ στις Βερσαλλίες: Διακήρυξη για Ουκρανία – ενέργεια 

Ενίσχυση άμυνας, μείωση ενεργειακών εξαρτήσεων, ισχυρότερη οικονομία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες που έχει συγκαλέσει ο Εμανουέλ Μακρόν. Στην ατζέντα  κυριαρχεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει αλλά και οι προοπτικές για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. 

Ουκρανία: Πάνω από 100 δισ. δολάρια μέχρι τώρα οι ζημιές του πολέμου!   

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του Star  Μαρία Ψαρρά, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη, οι  27 ευρωπαίοι ηγέτες, προσκεκλημένοι του Μακρόν στο παλάτι των Βερσαλλιών δεσμεύονται με μια κοινή διακήρυξη, της οποίας  το τελικό κείμενο βρίσκεται υπό διαμόρφωση, να αλλάξουν και τον δικό τους  βηματισμό.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά τεκτονική μετατόπιση  στην ευρωπαϊκή ιστορία», λένε οι 27, και συμφωνούν να σπεύσουν  για ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων, μείωση ενεργειακών εξαρτήσεων και οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής βάσης

Η πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε με την πρόταση έξι σημείων για πλαφόν ώστε να μειωθούν οι τιμές χονδρικής στο  φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EE: Απαιτείται αντίδραση για Ουκρανία-τιμές-ενέργεια

«Απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση για να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις και αγρότες από αυξομειώσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που δεν υπαγορεύονται από τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας στην αγορά φυσικού αερίου.

 Διακήρυξη των Βερσαλλιών: Κατάπαυση πυρός ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

«Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή  είναι η κατάπαυση του πυρός και στην συνέχεια διαπραγματεύσεις. Δε βλέπω όμως ότι η κατάπαυση πυρός είναι ρεαλιστική τις επόμενες ώρες, για να είμαι ειλικρινής» διαμήνυσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε: 

«Η πρότασή μας είναι να αποφασίσουμε την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Και να  πάρουμε ισχυρές αποφάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα».

Ρωσία: «Παγώνει» την εξαγωγή 200 αγαθών - Ανάμεσά τους και λιπασμάτων


Χαμηλά ο πήχης για το ευρωομόλογο και τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η Γερμανία όμως  βάζει εμπόδια σε μια προωθημένη κίνηση για κυρώσεις στην Ρωσία αλλά και στο Ευρωομόλογο, με τη στήριξη των λεγόμενων «φειδωλών χωρών που αντιδρούν». Όσο για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας. δεν υπάρχει ξεκάθαρο «ναι» και οι  ηγέτες αρκούνται μέχρι στιγμής σε δηλώσεις στήριξης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top