Ουκρανία: Εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

Πληροφορίες και για ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατού και αυτονομιστών

To Star και ο Σπύρος Λάμπρου στα ουκρανικά σύνορα/Βίντεο από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων (17/02)

Εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμό ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και στο Ελένκοβα, χωριό της ίδιας περιοχής, σύμφωνα με  πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters. Νωρίτερα αυτονομιστές στην ίδια περιοχή κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό ότι άνοιξε πυρ στο έδαφός τους τέσσερις φορές το τελευταίο 24ωρο. 

 

 

Οι περιοχές, όπου ακούστηκαν οι εκρήξεις ελέγχονται από φιλορώσους αντάρτες.

Το Star στην Ουκρανία: Κάτοικοι διώχνουν τις οικογένειές τους

Σύμφωνα με το Reuters δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν κάποιος τραυματίστηκε ή αν υπάρχουν νεκροί. 

Όπως ανέφερε και ο Θάνος Αυγερινός στο Open σχετικά με την ανταλλαγή πυροβολισμών, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα πόσο σοβαρά ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν, ενώ δεν υπήρξε αντίδραση από τον ΟΑΣΕ, ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. 

Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στις βάσεις τους

Πάντως, ο στρατός της Ουκρανίας αρνήθηκε τις κατηγορίες των αυτονομιστών ότι τους επιτέθηκαν, υποστηρίζοντας πως οι αντάρτες βομβάρδισαν τον ουκρανικό στρατό. 

Η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία εντός της εβδομάδας, λένε οι ΗΠΑ

Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές τα τελευταία οχτώ χρόνια, όμως η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας, όπου η Μόσχα έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες

Ουκρανία: Κατηγορεί αυτονομιστές για βομβαρδισμό νηπιαγωγείου

O στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε επίσης σήμερα τους αντάρτες ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουκάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.

βομβαρδισμένο νηπιαγωγείο στην Ουκρανία

Το νηπιαγωγείο που βομβαρδίστηκε - Γενικο Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Παράλληλα παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.

ΗΠΑ: Δεν αποχώρησαν οι Ρώσοι, αλλά αντίθετα αύξησαν τα στρατεύματα

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

Τι αποκαλύπτει η «γλώσσα του σώματος» του Βλαντιμίρ Πούτιν 

«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: την Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «Η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».

Διευθυντής Eurasia στο Star: Δεν υπάρχει ουσιαστική αποκλιμάκωση από Ρωσία

«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.

Το Star στο Κίεβο: Οι μυστικές υπηρεσίες λένε ότι οι Ρώσοι δεν έφυγαν

Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top