Διευθυντής Eurasia στο Star: Δεν υπάρχει ουσιαστική αποκλιμάκωση από Ρωσία

«Δεν υπάρχουν νικητές, διατηρήθηκαν οι κόκκινες γραμμές» 

 Ο διευθυντής Ευρώπης του think tank Eurasia, Εμρέ Πεκέρ, μίλησε στο Star και τον Γιώργο Ευγενίδη για την προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία, αλλά και το αν υπάρχει ήδη κάποιος κερδισμένος.

 Μαρία Ζαχάροβα: «Πότε θα εισβάλουμε; Θέλω να προγραμματίσω διακοπές» 
 

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η συζήτηση περί αποκλιμάκωσης σήμερα στην Ουκρανία έχει βάση, ο Εμρέ Πεκέρ απάντησε συγκεκριμένα:  

«Παρά τα όποια ανοίγματα που ξεκίνησαν μετά τη συνάντηση Λαβρόφ-Πούτιν χθες και στη συνέχεια ορισμένων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών από την περασμένη εβδομάδα, δεν έχουμε δει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση ως προς τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας. Θα πρέπει να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτό το momentum επιστροφής στρατευμάτων στις βάσεις τους για να επιστρέψουμε στη διπλωματική τροχιά». 

Ουκρανία: Έλληνας περιγράφει την καθημερινότητα μια «ανάσα» από την Κριμαία

Όσον αφορά το  αν μπορούμε να προσδιορίσουμε κάποιον ως νικητή και το ότι φαίνεται πως  η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της χωρίς να χρειαστεί να ρίξει μια σφαίρα, ο  διευθυντής Ευρώπης του Eurasia απάντησε: 

«Θα διαφωνήσω με αυτό. Διότι μια βασική στόχευση του Κρεμλίνου ήταν να αποτρέψει αυξημένη νατοϊκή παρουσία στα σύνορά της Ρωσίας. Ειλικρινά, δεν βλέπω νικητές. Νομίζω ότι το status quo έχει διατηρηθεί, οι κόκκινες γραμμές έχουν διατηρηθεί και αυτό που βλέπουμε και είναι ενδιαφέρον είναι η εμφάνιση Ευρωπαίων, όπως ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Καγκελάριος Σολτς, ως διαμεσολαβητές». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top