Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ - Πούτιν για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

Οι ηγέτες καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της κατά των κρατών μελών

Πουτιν

Τηλεφωνική συνομιλία είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, ο Πρόεδρος Μισέλ εξέφρασε τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και επεσήμανε στο συνομιλητή του ότι στις συζητήσεις του Μαΐου, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν τις παράνομες, προκλητικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της ΕΕ, των κρατών μελών της και άλλων.

Ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε στον Βλ.Πούτιν ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και αλληλέγγυα απέναντι σε τέτοιες πράξεις. Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η κατάσταση ή η περαιτέρω επιδείνωσή της δεν εξυπηρετεί κανένα μέρος.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στις πέντε κατευθυντήριες αρχές που διέπουν την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τόνισε το μερίδιο ευθύνης της Ρωσίας για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στη Λευκορωσία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε την εκτίμηση της ΕΕ για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας και ενημέρωσε για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το συμβάν.

Επικοινωνία Πούτιν - Μισέλ: Στο επίκεντρο οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

Ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι είναι ουσιώδες για τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατούμενους, να σταματήσουν την καταστολή και τη βία και να ξεκινήσουν έναν περιεκτικό εθνικό διάλογο. 

Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη Λιβύη, τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την πανδημία COVID, τα εμβόλια και άλλα παγκόσμια ζητήματα.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top