Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απάντησε για την «αεροπειρατεία» στη Ryanair

Κάνει λόγο για υβριδικό πόλεμο κατά της Λευκορωσίας

Δείτε στο βίντεο τι είπε ένας από Έλληνας επιβάτης που βρέθηκε στην αεροπειρατεία της πτήσης στη Λευκορωσία. Βίντεο: Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star 25/5

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έσπασε τη σιωπή του μετά από την «κρατική αεροπειρατεία» στην πτήση της Ryanair και έκανε το πρώτο του σχόλιο, υποστηρίζοντας πως «οι επιθέσεις σε βάρος της χώρας του ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές».

«Όπως έχουμε προβλέψει, όσοι εύχονται το κακό μας εντός της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, έχουν αλλάξει τις μεθόδους επίθεσης. Έχουν ξεπεράσει πολλές κόκκινες γραμμές και έχουν διασχίσει τα όρια της κοινής λογικής και της ανθρώπινης ηθικής», είπε στη Βουλή της Λευκορωσίας, μιλώντας για τις κυρώσεις αλλά τις διεθνείς αντιδράσεις για την αεροπειρατεία και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Προτάσεβιτς

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς μετά τη σύλληψή του στο Μινσκ

Λευκορωσία: Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς και γιατί βρισκόταν στην Αθήνα

Ο Λουκασένκο κατήγγειλε κάποιους «κακόβουλους στο εσωτερικό της χώρας του που προσπαθούν να την πλήξουν και να τη στραγγαλίσουν», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Belta.

Η κοπέλα του Προτάσεβιτς

Η σύντροφος του Ρομάν Προτάσεβιτς, Σοφία Σάπεγκα

Λευκορωσία: Συνέλαβαν και την κοπέλα του Ρομάν Προτάσεβιτς

Επεσήμανε ότι τώρα οι εγχώριοι αντικαθεστωτικοί έχουν αλλάξει τακτική στις εναντίον του επιθέσεις.

 

 

Από τα βέλη του δν γλίτωσαν ούτε οι διεθνείς επικριτές της κίνησής του να διατάξει αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair. 

Διεθνής κατακραυγή για την κρατική «αεροπειρατεία» Λουκασένκο

Όπως είπε, «χτυπούν» εκείνον και την κυβέρνησή του γιατί μετά ετοιμάζονται να πλήξουν τη Ρωσία, ενώ τόνισε πως όσοι τον επικρίνουν «εγκαταλείπουν την κοινή λογική και την ηθική και έχουν επιδοθεί σε έναν νέο, υβριδικό πόλεμο κατά της Λευκορωσίας».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε πως έδρασε απολύτως νόμιμα και προσπάθησε να προστατεύσει τους επιβάτες στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διερεύνηση του περιστατικού. 

Λευκορωσία: Πράκτορες παρακολουθούσαν τον Προτάσεβιτς στην Αθήνα

Επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο υπήρξε ειδοποίηση για βόμβα στο αεροσκάφος της Ryanair (που ήταν η πρόφαση για την εκτροπή της πτήσης), αλλά και ότι η σχετική πληροφορία προήλθε από την Ελβετία.

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό συζητήθηκε και στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο υιοθέτησε το βράδυ της Δευτέρας απόφαση για το πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο ψήφισμά του:

  • Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ελευθερία των κινήσεών τους
  • Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό
  • Προσκαλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό επιπρόσθετο κατάλογο με άτομα και οντότητες για την επιβολή σχετικών κυρώσεων
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει επιπλέον στοχευμένες κυρώσεις και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση
  • Καλεί τους αερομεταφορείς με έδρα την ΕΕ να αποφεύγουν τις υπερπτήσεις από τη Λευκορωσία
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για απαγόρευση των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ από λευκορωσικές αεροπορικές εταιρείες και να εμποδίσει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτές τις εταιρείες
  • Εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωματών

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει σήμερα μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top