Λευκορωσία: Απαγόρευση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη αποφάσισε η ΕΕ

Αυτές είναι οι κυρώσεις που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ του Θάνου Αθανασίου για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας στη Σύνοδο Κορυφής. Βίντεο: Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά την «κρατική αεροπειρατεία» αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που ανακοινώθηκε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας και την κράτηση των αρχών της Λευκορωσίας δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του Σόφια Σαπέγκα. 

Λευκορωσία: Το πρώτο βίντεο του Προτάσεβιτς μετά τη σύλληψή του

Έτσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και η ελευθερία τους να εγγυηθεί
  • Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ερευνήσει άμεσα το πρωτοφανές και απαράδεκτο περιστατικό
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει λίστες προσώπων και φορέων το συντομότερο δυνατό βάσει των σχετικών κυρώσεων
  • Καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν αυτές τις αεροπορικές εταιρείες.

 

Λευκορωσία: Τι είχε προαναγγείλει για τις κυρώσεις η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων είχαν προαναγγείλει νωρίτερα η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

Λευκορωσία: Πράκτορες παρακολουθούσαν τον Προτάσεβιτς στην Αθήνα

Λευκορωσία

Κύμα συμπαράστασης στον δημοσιογράφο Ρομάν Πρατάσεβιτς. ap images

«Αυτό που συνέβη χθες στη Λευκορωσία είναι ένα διεθνές σκάνδαλο. Έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών και απειλεί τη διεθνή ασφάλεια. Θα συζητήσουμε σήμερα διάφορες επιλογές κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Απαιτείται ισχυρή αντίδραση», τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Λευκορωσία: Ποιος είναι ο Ρομάν Προτάσεβιτς και γιατί βρισκόταν στην Αθήνα

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθούμε στην απαράδεκτη αεροπειρατεία κατά της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στο Συμβούλιο, προσθέτονας ότι η ΕΕ δεν θα το αφήσει αναπάντητο. «Οι ηγέτες θα συζητήσουν επιλογές για πρόσθετες κυρώσεις», ανέφερε.

Όπως είπε, οι κυρώσεις θα καλύπτουν άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν την αεροπειρατεία, επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν το καθεστώς και τον τομέα των αερομεταφορών.

«Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου αρχίσει να σέβεται την ελευθερία της γνώμης και των μέσων ενημέρωσης», υπογράμμισε η Πρόεδρος, τονίζοντας ότι ο Ρομάν Πρατάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως.

Λευκορωσία δημοσιογράφος

Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τον Μάρτιο του 2017- φωτογραφία ΑΡ 

Τέλος, επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει έτοιμο ένα οικονομικό και επενδυτικό πακέτο αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έτοιμο να διατεθεί για τη Λευκορωσία, όταν καταστεί δημοκρατική.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση των 27 ηγετών για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα διεξαχθεί χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές για να διασφαλιστεί το απόρρητο της συζήτησης.

Μέρκελ για Λευκορωσία: «Να απελευθερωθούν οι Ρομάν Πρατάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα»

Την απελευθέρωση των Ρομάν Πρατάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα, αλλά και πρόσθετες κυρώσεις κατά τους καθεστώτος της Λευκορωσίας, ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Λευκορωσία: Συνέλαβαν και την κοπέλα του Ρομάν Προτάσεβιτς

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα Καγκελάριος προσερχόμενη στη συνάντηση των 27 δήλωσε: 

«Συναντιόμαστε σήμερα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συζητήσουμε για τον Covid-19 τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το κλίμα και τα τρέχοντα. Θα είναι μια πολύ έντονη συζήτηση, ειδικά για τη Ρωσία.

Φυσικά, έχουμε ένα ακόμα ζήτημα, λόγω των πρωτοφανών ενεργειών των αρχών της Λευκορωσίας. Είδαμε μια εξαναγκαστική προσγείωση που οδήγησε στη σύλληψη ενός ακτιβιστή της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Ρομάν Πρατάσεβιτς. Και ο Ρομάν Πρατάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Όλες οι άλλες εξηγήσεις για αυτήν την προσγείωση του αεροπλάνου Ryanair είναι εντελώς αβάσιμες. Το ίδιο ισχύει και για τη σύντροφό του, Σόφια Σαπέγκα. Θα απαιτήσουμε και ταυτόχρονα να συζητήσουμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε κατά της Λευκορωσίας. Και αυτό ως μια ενοποιημένη ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό περιλαμβάνει σίγουρα νέες καταχωρήσεις. Ο Πρόεδρος Λουκασένκο είναι ήδη εισηγμένος. Περιλαμβάνει επίσης το ζήτημα της άρνησης της αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας να πετάε (στην ΕΕ) και, φυσικά, μιας διεθνούς έρευνας και, όπως είπα, την απελευθέρωση των συλληφθέντων».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top