Τουρκία: Ελεύθεροι υπό όρους οι 10 απόστρατοι ναύαρχοι

Είχαν συλληφθεί γιατί επέκριναν το σχέδιο Ερντογάν για τη «Διώρυγα»

«Απόπειρα πραξικοπήματος»  βλέπουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία με αφορμή η επιστολή 103 απόστρατων ναυάρχων κατά Ερντογάν- ρεπορτάζ μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων Star 4/4/21

Ελεύθεροι υπό όρους αφέθηκαν δέκα απόστρατοι ναύαρχοι στην Τουρκία, ενώ τους επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Anadolu. 

Τουρκία: Κλήθηκε ο Ιταλός πρέσβης για εξηγήσεις μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Οι ναύαρχοι εν αποστρατεία συνελήφθησαν στις 5 Απριλίου, επειδή επέκριναν το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης». Οι απόστρατοι ανήκουν σε μια ομάδα 104 ναυάρχων, οι οποίοι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή, στην οποία εξηγούσαν τους κινδύνους που ενέχει το σχέδιο του Ερντογάν, για τη Συνθήκη του Μοντρέ (που διασφαλίζει τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου), σύφωνα με τους ίδιους.

Βέμπερ: «Είδος δικτάτορα ο Ερντογάν - Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ»

Οι ίδιοι όροι επιβλήθηκαν και σε άλλους τέσσερις πρώην ναυάρχους, εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

«Απόπειρα πραξικοπήματος»  βλέπουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία 

Εναντίον τους έχει ξεκινήσει έρευνα για «σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ασφάλειας του κράτους και της συνταγματικής τάξης».

«Το να καταλήγει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μια απλή ανακοίνωση είναι εντελώς ένα λάθος επικοινωνίας (…) το κείμενο είναι απολύτως ξεκάθαρο, γραμμένο με καλές προθέσεις», δήλωσε μετά την απελευθέρωσή του ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζεμ Γκιουρντενίζ. Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται «πατέρας» του αμφιλεγόμενου δόγματος «της γαλάζιας πατρίδας», το οποίο προβλέπει τουρκική κυριαρχία σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επικρίνει σφοδρά την ανοικτή επιστολή των ναυάρχων.

Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» και η Συνθήκη του Μοντρέ

Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο.

Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, η διάνοιξη της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top