Τουρκία: Κλήθηκε ο Ιταλός πρέσβης για εξηγήσεις μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα»

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντράγκι και ο χαρακτηρισμός του Τούρκου προέδρου ως «δικτάτορα», σε σημείο που το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις. 

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή το «Sofagate» και τις εικόνες που έδειχναν την Πρόεδρο της Κομισιόν να κάθεται σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, αφού υπήρχαν μόνο δύο πολυθρόνες για τον Σαρλ Μισέλ και τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη των ηγετών τα ΕΕ στην Άγκυρα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου για τη στάση Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και για όσα εκτυλίχθηκαν με τα καθίσματα, σχολίασε ότι τον με στεναχώρησε πάρα πολύ η ταπείνωση που αναγκάστηκε να δεχθεί η πρόεδρος της Κομισιόν.

Sofagate: Ο Ντράγκι χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Ερντογάν

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ν' ανακληθούν άμεσα οι δηλώσεις Ντράγκι

Η δήλωση Ντράγκι αναστάτωσε και θύμωσε την τουρκική προεδρία. Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Άγκυρα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Στη συνέχεια, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του, καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας «για τον εκλεγμένο με το μεγαλύτερο στην Ευρώπη ποσοστό λαϊκής ψήφου ΠτΔ μας», ενώ τονίστηκε η προσδοκία της Τουρκίας για άμεση ανάκληση αυτών των δηλώσεων «που δεν ταιριάζουν στη φιλία και τη συμμαχία Τουρκίας - Ιταλίας».

Sofagate: H Άγκυρα ρίχνει την ευθύνη στην ΕΕ για το αλαλούμ με τα καθίσματα

Ο υφυπουργός και υπεύθυνος για την ΕΕ, Φαρούκ Καϊμακτσί, ανέφερε στον πρέσβη της Ιταλίας, πως οι ατελείωτες και χωρίς γνώση των ρυθμίσεων του πρωτοκόλλου δηλώσεις που γίνονται κατά της Τουρκίας, σχετικά με την επίσκεψη των προέδρων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι απαράδεκτες. Ακόμη, υποστήριξε πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τη φιλοξενία της Τουρκίας και πως η χώρα δε θα μετάσχει σε δίχως νόημα κακόβουλες συζητήσεις εντός της ΕΕ. «Κρίνουμε ως μάταιες τις προσπάθειες για υπονόμευση της θετικής ατζέντας Τουρκίας-ΕΕ» είπε. 

Στην ίδια γραμμή και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος καταδίκασε τα «προσβλητικά σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι».

Ντράγκι: Πρέπει να είμαστε σαφείς με αυτούς τους δικτάτορες

«Δε συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση τις θέσεις του προέδρου Ερντογάν. Πιστεύω ότι δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Πρέπει να πούμε ότι με αυτούς τους δικτάτορες -ας τους ονομάσουμε όπως πρέπει - με τους οποίους όμως υπάρχει η ανάγκη να συνεργαστούμε, πρέπει να είμαστε σαφείς: Εκφράζοντας τη διαφωνία μας, σε ότι αφορά τις απόψεις, τις συμπεριφορές, τις απόψεις μας σε ότι αφορά την κοινωνία, αλλά συγχρόνως να είμαστε και έτοιμοι να συνεργαστούμε, με στόχο το συμφέρον της χώρας μας. Αυτό είναι σημαντικό, πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία» είπε ο τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top